Hlavní obsah

Špatná zpráva! Koronavirus prý více ohrožuje profesionální sportovce

Podle studie italských imunologů a plicních lékařů z institutů v Berlíně, Římě a Veroně hrozí vrcholovým sportovcům při nákaze novým typem koronaviru zvýšené nebezpečí, že covid-19 zasáhne jejich plíce. Důvodem je velká fyzická námaha, při které se může virus dostat až do spodní části plic.

Foto: Balk Matthias, ČTK

Zleva Robert Lewandowski, Alphonso Davies, Kingsley Coman a Joshua Zirkzee při skupinovém tréninku v areálu Bayernu.

Článek

"Při zvýšené námaze se dramaticky mění objem vdechovaného i vydechovaného vzduchu. Profesionálním sportovcům proto vzhledem k jejich náročným a dlouhým tréninkům hrozí zvýšené nebezpečí," uvedli autoři Paolo Matricardi, Roberto Dal Negro a Roberto Nisini.

Zvýšená kapacita plic sice sportovcům za normálních okolností pomáhá, ale při nákaze může vést k vážným potížím. "SARS-Cov-2 se může při velké fyzické námaze dostat až do nejhlubší části plic a začít tam škodit," stojí ve studii, která se také zabývala rizikem přenosu koronaviru při zápasech.

"Při sportech, kde dochází ke kontaktu, mají kapénky s virem výrazně větší šanci, že je vdechnou jiní sportovci. Ve spojení s pliváním slin to vytváří ideální prostředí pro přenos SARS-CoV-2, obzvlášť pokud nebudou dodržovány bezpečné odstupy mezi sportovci," uvedli autoři.

Zápal plic i dechová tíseň

Nákaza, kvůli které se od poloviny března zastavil celý sportovní svět, může způsobit zápal plic nebo akutní dechovou tíseň. "Není náhodou, že většina profesionálních sportovců poté, co odehráli poslední zápas před přerušením soutěží, si stěžovala na horečku, suchý kašel a malátnost," napsali vědci ve studii.

Kvůli koronaviru byly od poloviny března pozastaveny prakticky všechny sportovní soutěže. Na příští rok byly přeloženy letní olympijské hry nebo fotbalové mistrovství Evropy. V posledních dnech ale řada států uvolňuje bezpečnostní opatření a některé sporty už plánují restart sezony.

Reklama