Hlavní obsah

Ženské finále lakrosového Prague Cupu si zahrají české týmy, mužskou reprezentaci čekají Global Players

Mezinárodní lakrosový Prague Cup spěje v pražském Edenu k vyvrcholení. V pátečních semifinále si postup zajistily oba české ženské týmy, když se vypořádaly s americkými výběry AIST a Global Starz. I mužská reprezentace se probojovala do finále, když porazila australské Lax Ratz 9:7. Soupeřem jí bude tým Global Players.

Foto: Ondřej Mika

Prague Cup 2010, ČR – Big 3 Lax

Článek
Fotogalerie

Základní část ženského turnaje vyšla skvěle zámořskému celku AIST, který je doplněn o několik mladých českých hráček. Ten po třech středečních výhrách sice ve čtvrtek remizoval 7:7 s Global Players, ale pak si po kvalitním výkonu poradil s Global Starz 5:2. Do semifinále tak postoupil celek AIST z prvního místa.

Výrazné zlepšení během turnaje zaznamenal Czech Development Team. Ve čtvrtečním ranním střetnutí nejprve přehrál jasně HSMG Euro Girls 14:4 a pak v krásném utkání zdolal Global Players 8:6. Ve druhém zápase se činily hlavně Srchová a Šrůtová, autorky sedmi branek z osmi. Mladý český výběr si tak vybojoval z třetího místa účast ve večerním kvalifikačním duelu o semifinále, v němž se střetl znovu s HSMG Euro Girls. Domácí tým opět skvěle začal a vedl rychle 5:0, ale ještě do přestávky se podařilo soupeři zkorigovat na 3:6. Do poloviny druhé části se hráčky HSMG držely na dvoubrankový dostřel, ale závěr už opět patřil Češkám. Ty nakonec vyhrály 12:7 a postoupily do semifinále, v němž se utkají s AIST.

Skvěle si vedl také další český celek hrající pod hlavičkou Prague Sports, složený z tuzemských zkušených hráček, které doplnilo několik zámořských posil.. Dvě čtvrteční výhry – 7:4 nad Global Players a 10:2 nad Global Starz – vynesly zkušeným hráčkám druhé místo po základní skupině a přímý postup do semifinále.

Zahájení pátečního programu ženského turnaje obstaral kvalifikační souboj mezi Global Starz a Global Players, který vyhrál prvně jmenovaný tým 3:0, čímž si zajistil následnou účast v semifinále.

Vítěz základní části AIST pak v prvním semifinále proti mladému českému výběru Czech Development Team nezopakoval kvalitní výkony z předchozích dnů. Naopak silně motivovaný domácí celek vedl po necelých dvaceti minutách už 5:0. Podobný raketový nástup předvedla česká děvčata na turnaji už několikrát a pak obvykle polevila a ztratila koncentraci. I tentokrát nechaly Češky soupeře utkání zdramatizovat. Chvíli před koncem stáhly hráčky AIST stav na 4:5, ale srovnat už nedokázaly. Naopak v poslední minutě pojistila výhru pro Development Team Michaela Srchová.

Také druhý finálový účastník hraje pod českou hlavičkou. V semifinále proti Global Starz si domácí tým Prague Sports už během prvního dějství vypracoval vedení 5:1 a narozdíl od mladých děvčat si tento náskok dokázal zkušeně hlídat. Americký výběr hodně kazil při přenosech a na kvalitní obranu Prague Sports nenašel účinný recept. Domácí tým tak vyhrál nakonec 7:3 a postoupil do finále. O třetí místo se střetnou celky Global Starz a AIST, o pátou příčku si zahrají Global Players proti HSMG Euro Girls.

Zápas o 3. místo začíná na hřišti SK Slavia Praha v Edenu v sobotu ve 12 hodin, finále ženského turnaje je na programu od 15.30 h.

Výsledky ženské části turnaje Prague Cup, 24.–25. června
Základní skupina
Czech Development Team – HSMG Euro Girls 14:4 (8:2, 6:2)
AIST - Global Players 6:6 (4:4, 2:2)
Czech Development Team – Global Players 8:6 (5:2, 3:4)
Prague Sports – HSMG Euro Girls 14:2 (5:0, 9:2)
AIST – Global Starz 5:2 (3:2, 2:0)
Prague Sports – Global Players 7:4 (5:1, 2:3)
Prague Sports – Global Starz 10:2 (8:2, 2:0)
Kvalifikace
Czech Development Team – HSMG Euro Girls 12:7 (6:3, 6:4)
Global Starz – Global Players 3:0 (2:0, 1:0)
Semifinále
AIST – Czech Development Team 4:6 (1:5, 3:1)
Prague Sports – Global Starz 7:3 (5:1, 2:2)
Sobotní program:
8.00, zápas o 5 místo: Global Players – HSMG Euro Girls
12.00, zápas o 3. místo: AIST – Global Starz
15.30, finále: Czech Development Team – Prague Sports

V mužském turnaji zahájily čtvrteční program týmy Global Starz a Lax Ratz. Těsné vítězství 6:5 si připsal nakonec první jmenovaný. Po nich nastoupili Global Players proti Big 3 Lax a snadno zvítězili 9:1. Hned poté na Global Players čekal tým Lax Rats a zápas byl velmi vyrovnaný. Lepší vstup do zápasu měli Ratz a vypracovali si vedení 3:1. Global Players ale dokázali průběh zápasu zvrátit a ve třetí čtvrtině strhli skóre na svou stranu v poměru 5:4. Poslední čtvrtina skončila bez gólu.

Česká reprezentace nastoupila ke svému prvnímu zápasu dne proti Global Starz. Po nepříliš přesvědčivém středečním výkonu se český tým zkoncentroval a zvítězil přesvědčivě 9:3. V závěrečném utkání pak Češi snadno přehráli outsidera turnaje Big 3 Lax 12:2. Nejlepším střelcem zápasu se stal se třemi góly Vojtěch Schaffner. Český tým tak vybojoval druhé místo v základní části turnaje za Global Players.

Obě semifinále mužského turnaje přinesla napínavé zápasy. V souboji dvou zámořských týmů – Global Players a Global Starz vstoupily do utkání lépe „hvězdy“, v sedmé minutě se ujaly vedení, ale soupeř dokázal vzápětí kontrovat. Ve 31. minute Players poprvé překlopili vedení na svou stranu, dokonce odskočili na rozdíl dvou branek, ale Starz snížili na 7:6. Na tomto stavu se už nic nezměnilo, a tak se Players stali prvním finalistou.

Ve druhém semifinále se střetla česká reprezentace s australskými Lax Ratz. Ve druhé minutě se hosté sice ujali vedení, ale pak se český tým utrhl ke šňůře šesti gólů a mohlo zdát, že vývoj zápasu bude jednoznačný. Australané ale zapnuli do 27. minuty snížili náskok na tři góly. Český tým naopak znejistěl a začalo přetahování. Na trefu Ondřeje Sochny odpověděl Adam Hamilton, ve 34. minutě přidal gól Jakub Nováček, Australané se snažili, ale stihli snížit jen na konečných 9:7.

Jakub Nováček se stal se čtyřmi góly nejlepším střelcem zápasu.

Souboj o vítězství v turnaji mezi ČR a Global Players začíná v sobotu od 17 h. Lax Ratz spolu s Global Starz a týmem Big 3 Lax hrají skupinu o 3.–5. místo.

Výsledky mužské části turnaje Prague Cup, 24.–25. června
Základní skupina
Lax Ratz – Global Starz 6:5 (4:2, 2:1, 0:2, 0:0)
Big 3 Lax – Global Players 1:9 (0:1, 0:5, 1:3, 0:0)
Lax Ratz – Global Players 4:5 (3:3, 1:0, 0:2, 0:0)
Czech National Team – Global Starz 9:3 (1:2, 2:1, 2:0, 4:0)
Big 3 Lax – Czech National Team 2:12 (0:7, 0:1, 2:4, 0:0)
Semifinále
Global Players – Global Starz 7:6 (1:1, 1:2, 2:1, 3:2)
Czech National Team – Lax Ratz 9:7 (6:1, 1:1, 1:2, 1:3)

Další informace najdete na www.lacrossepraguecup.cz.

Reklama