Hlavní obsah

Začíná fieldlakrosové MS; možná bez Irokézů

Petr Chmelař, Ondřej Mika

Ve středu 15. 7. v 19.30 místního času by mělo v anglickém Manchesteru začít mistrovství světa ve fieldlakrosu. K úvodnímu zápasu by měli nastoupit domácí proti týmu Irokézů, národa, který dal lakros světu. Otázkou je, zda irokézský tým kvůli administrativním potížím zahájení zápasu stihne a zda se do dějiště MS vůbec dostane.

Foto: Petr Tahal

Přípravný zápas ČR – Japonsko.

Článek
Fotogalerie

Irokézský tým tvoří hráči žijící na území USA a Kanady. Jako řada původních etnik na území Severní  Ameriky používají vlastní pasy vydané v jejich případě Irokézskou konfederací. Dlouhá léta na ně cestují na světové turnaje a vždy to bylo bez komplikací. Problém nastal v souvislosti s loňským zpřísněním podmínek pro osobní doklady, stanoveným americkým zákonem Western Hemisphere Travel Initiative. Tato pravidla vstoupila v plném rozsahu v platnost už 1. června 2009.

Britské úřady letos podmínily vydání vstupních víz k irokézským pasům písemným potvrzením amerického ministerstva vnitra (Department of Homeland Security), že při návratu do USA budou tyto pasy akceptovány a jejich držitelé nebudou mít se vstupem zpět do země problémy. Americké úřady však potvrzení odmítly vydat s tím, že irokézské pasy nové podmínky nesplňují.

Jako alternativní řešení navrhly americké úřady neprodlené vystavení pasů USA, což však Irokézové odmítli. „Raději bych přišel o turnaj, než abych jel s americkým pasem,“ prohlásil Brett Bucktooth, jeden z hráčů. Irokézové trvají na tom, že jiné než irokézské pasy by byly urážkou jejich identity a považují za absurdní odcestovat na mistrovství s pasy země, která bude na turnaji jejich protivníkem.

Irokézský tým tak místo v Manchesteru skončil v New Yorku a čekal na vyřešení situace. Kauza vyvolala značný zájem světové lakrosové komunity; mistrovství světa bez reprezentantů národa, který světu dal lakros, by totiž určitě nebylo plnohodnotné. Původně byrokratická komplikace už mezitím začala nabírat politický rozměr, irokézský tým podpořil například guvernér Nového Mexika Bill Richardson, který se obrátil dopisem na ministryni zahraničí Hillary Clintonovou a ministryni vnitra Janet Napolitanovou. Od čistě administrativní záležitosti se diskuse posunula k otázkám svobody, národní hrdosti a sebeurčení, ale také bezpečnosti.

Tlak na americké úřady nakonec zapůsobil a ty podle mluvčí irokézského týmu Tonyi Gonnelly Frichnerové nakonec po osobní intervenci Hilarry Clintonové udělily jednorázovou výjimku z požadavku, aby tým měl pasy s vyšším stupněm zabezpečení. Podle zpráv na oficiálním webu mistrovství www.2010worldlacrosse.com už Irokézové odletěli do Evropy a přes Amsterdam a Londýn by se měli dopravit do Manchesteru. Poslední zpráva agentury AP ale uvádí, že britské úřady přitvrdily a požadují, aby Irokézové měli i pro vstup do Anglie mezinárodně uznávané doklady, tedy americké nebo kanadské pasy.

Pokud Irokézové zahajovací zápas nestihnou, bude kontumován ve prospěch Anglie. Organizátoři připravují záložní zápas – exhibici Anglie–Německo..

Letošní fieldlakrosové mistrovství světa je největší událostí v historii tohoto sportu. Představí se na něm rekordních 30 týmů a spolu s doprovodnými turnaji se ho zúčastní na dva tisíce hráčů. Na místě je i česká reprezentace a poprvé v historii se do bojů zapojí i týmy ze Slovenska a Polska.

Týmy jsou rozděleny do sedmi skupin. V elitní šestce se mezi sebou utkají obhájce titulu Kanada, USA, Irokézové, Austrálie, Japonsko a Anglie. Ostatních 24 týmů je rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Česká republika ve své červené skupině narazí na Itálii, Švédsko a Mexiko. Itálie a Mexiko budou nevyzpytatelní soupeři. Regule Mezinárodní lakrosové federace povolují, aby za tým nastoupili čtyři hráči, kteří nejsou držiteli příslušného pasu, ale mají k zemi, již reprezentují, vztah (pocházejí z ní rodiče či prarodiče, hráč v zemi dlouhodobě žije apod.). Pro týmy, které se turnaje účastní poprvé, jsou kvóty mírnější. Právě toho využila před čtyřmi lety Itálie – její tým byl plný hráčů z USA a vyšvihl se v pořadí velmi vysoko. Něco podobného se dá čekat od letošního nováčka, Mexika. Jak na tom budou letos Italové, je otázka. Právě proti Itálii zahájí česká reprezentace svůj program v pátek 16. 7. od 13.30 středoevropského času. S Mexikem se Češi střetnou v sobotu od 10.00, posledním soupeřem je Švédsko v neděli od 18.30. Švédové jsou tradičním a známým soupeřem. Hrají tvrdě, ale Češi by je měli porazit.

Slováci narazí v základní skupině na Irsko, Jižní Koreu a Švýcarsko. Favoritem skupiny jsou Irové, ostatní týmy budou zřejmě vyrovnané.

Po základních skupinách se týmy rozdělí po osmi podle výsledků: šest vítězů skupin a dva nejlepší týmy z druhých míst se poperou o dvě místa v play-in game o postup do semifinále. Dva nejlepší týmy z elitní skupiny postupují přímo do semifinále, druhý a třetí tým musí svou pozici obhájit právě v play-in game, pátý a šestý budou bojovat o celkové páté až osmé místo.

Česká reprezentace je na šampionát posílena o čtyři hráče ze zámoří. Brian Hubschmann reprezentoval už před čtyřmi lety v kanadském Londonu a hraje americkou Major Lacrosse League. Chet Koneczny a Jonathan Munk hráli za ČR na boxlakrosovém MS v Halifaxu 2007 a oba nastupují v profesionální boxlakrosové NLL. Branku bude poprvé střežit Tommy Kralovenec, záda bude krýt zkušený matador Ladislav Čížek.

Zbytek týmu je složen z hráčů domácích klubů. V obraně vedle zkušeného Aleše Veselého nastoupí nováčci mladíci Jakub Kos a Michal Mára, jediný plzeňský zástupce Jakub Hanzlík, s dlouho holí se budou ohánět i Ladislav Kopfstein radotínský rychlík Martin Hodaň, nový kapitán týmu. Oba mají zkušenost z ME 2008 z finského Lahti. Středovou osu utvoří zkušení Martin Mrlík, Jakub Nosek, Jakub Nováček, Tomáš Beran a Petr Poupě, poprvé budou hrát Vojtěch Schaffner a radotínský mladíček Dominik Pešek. V útoku nastoupí Emil Moravec, Pavel Došlý a Ondřej Sochna.

Před čtyřmi lety skončila ČR na mistrovství světa patnáctá a ambicí současného výběru je určitě posunout se výše.

V úterý absolvoval český tým přípravný zápas proti Japonsku, které hraje v elitní skupině. Japonci vyhráli 14:5. Prosadili se především díky své rychlosti a houževnatosti. Za český tým skóroval dvakrát Chet Koneczny, po jednom góle přidali Pavel Došlý, Emil Moravec a Brian Hubschmann.

Není bez zajímavosti, že česká stopa se objevuje i zákulisí turnaje. Šampionát využívá statistický a výsledkový software vyvinutý pro loňské lakrosové MS žen v Praze. Výsledky a další informace najdete na www.2010worldlacrosse.com. Přenosy z utkání elitní skupiny můžete sledovat po registraci na www.247.tv/lacrosse.

Reklama