Hlavní obsah

Češi na úvod fieldlakrosového MS porazili Itálii 17:3

Ve svém prvním utkání na fieldlakrosovém mistrovství světa v Manchesteru porazila česká reprezentace nevyzpytatelné Italy 17:3.

Foto: Petr Tahal

MS ve fieldlakrosu, Itálie–Česká republika

Článek
Fotogalerie

Itálie–Česká republika 3:17 (0:4, 1:2, 2:5, 0:6)

Češi sice vstřelili zásluhou Pavla Došlého poměrně rychle první gól, ale ten je příliš neuklidnil, zvláště když neproměnili řadu následujících vyložených šancí a zranil se Chet Koneczny. Až když v desáté minutě první periody přidala naše reprezentace druhý gól, hráči se sžili s prostředím, uklidnili se a pomalu se začínal rozjíždět brankostroj.

Ve druhé čtvrtině přišlo několik slabších chvil, kdy naši hráči chtěli zbytečně rychle skórovat, ale Italové zase nebyli takovým soupeřem, aby šlo vstřelit gól, kdy si kdo vzpomene. Řada nevynucených chyb při přenosu míče na útočnou polovinu přinesla zpět na naše lakrosky nervozitu.

Až po velké přestávce, kdy už ze hry odstoupil zraněný Jakub Nováček, se obraz české hry zklidnil a Češi začali zkušeně sázet soupeři jeden gól za druhým.

Dílo zkázy v italských řadách pak dokonali stejně přesvědčivým a téměř exhibičním výkonem v poslední části, kdy padlo po souhře útočných středopolařů a útočníků několik gólů do prázdné branky.

Nejlepším střelcem českého týmu se stal se čtyřmi góly Brian Hubschman, po třech gólech vstřelili Jakub Nosek, Pavel Došlý a Ondřej Sochna, dva góly přidal Emil Moravec a jeden zásah si připsali Jonathan Munk a Dominik Pešek. Thommy Kralovenec v české brance dosáhl solidní úspěšnosti 82 %.

Italové při svém druhém startu na MS už musejí dodržovat pravidlo pro maximální počet čtyř krajánků v týmu. Při jejich debutu, na který se kvóty nevztahují, vynesla squadra Italo-Američanů Itálii v celkovém hodnocení velmi vysoko. Současný výsledek mnohem lépe odpovídá skutečné úrovni lakrosu na Apeninském poloostrově.

V neděli čeká Čechy zřejmě klíčový zápas skupiny proti Švédsku. Švédové jsou známí tvrdou hrou v obraně a na světových turnajích byli pro Čechy vždy vyrovnaným soupeřem. V pátek si snadno poradili s nováčkem mistrovství Mexikem 20:2 a obavy, že Mexiko bude podobně jako Itálie před čtyřmi lety mít kádr posílený hráči z USA se tedy nepotvrdily.

Na mistrovství stále chybí čtvrtý nejlepší tým světa – Irokézové. I přes tlak, který vyvíjí světová lakrosová komunita, a intervenci amerického ministerstva zahraničí neuznaly dosud britské úřady pasy vydané Irokézskou federací a nevpustily tým do Británie. Tým čeká v New Yorku a doufá, že Britové rozhodnutí přehodnotí a udělí irokézské reprezentaci pro použití pasů, které formálně nesplňují bezpečnostní požadavky, výjimku, stejně jako to udělaly úřady USA. K apelům na britské úřady na zvážení udělení výjimky se připojil oficiálním dopisem i Český svaz mužského lakrosu. Fakt, že se reprezentace národa, který dal světu lakros, nemůže turnaje zúčastnit, je největším paradoxem šampionátu a bohužel ho poněkud degraduje. Irokézská konfederace v průběhu minulých let údajně investovala již 1,5 mil. dolarů na zajištění možnosti vystavovat pasy s patřičnými bezpečnostními prvky, avšak proces se nepodařilo před MS dokončit. Současné pasy nevyhovují novým požadavkům platným od loňska.

Mezinárodní lakrosová federace ve snaze zajistit hladký průběh šampinátu rozhodla, že v elitní modré skupině nahradí Irokéze Německo. Irokézové se tak posunuli do fialové skupiny, což jim sice poskytlo den k dobru, ale dnes již měli podle upraveného rozpisu hrát proti Španělsku a zápas musel být  kontumován. Německo místo Irokézů absolvovalo úvodní zápas turnaje bezprostředně po čtvrtečním slavnostním zahájení. Zápas původně avizovaný jako exhibiční se tedy nakonec započítává do turnaje, Anglie si s Německem poradila hladce 12:3.

V dalším zápase elitní skupiny zdolal obhájce titulu, Kanada Japonsko 17:4 a tým USA si překvapivě hladce poradil s Austrálií 21:5.

Slovensko ve své premiéře na mistrovství světa porazilo Švýcarsko 10:4 a zítra ho čeká favorit skupiny, Irsko, které smetlo Jižní Koreu 21:3.

Dobře si vedly i další středoevropské týmy, jejichž hráče vídáme i u nás. Polsko vyhrálo nad lakrosovými turisty z Bermud 16:2 a Rakousko přehrálo Argentinu 16:5. Nejnapínavější souboj dne se strhl mezi Walesem a Nizozemím, Walesani nakonec zvítězili 10:9.

Kompletní výsledky a další informace jsou k dispozici na www.2010worldlacrosse.com.

Reklama