Hlavní obsah

Češi na MS vyhráli svou základní skupinu

Pavel Semerák, Ondřej Mika

Česká reprezentace na fieldlakrosovím mistrovství světa v Manchesteru porazila v posledním zápase v základní skupině Švédsko 9:6 a s plným počtem bodů skupinu vyhrála. Spolu s dalšími sedmi týmy se teď utká o dvě místa v zápasech o postup do semifinále. Prvním soupeřem bude Skotsko.

Foto: Petr Tahal

Mistrovství světa ve fieldlakrosu, ČR–Švédsko

Článek
Fotogalerie

Základem velmi cenného vítězství nad urputnými Švédy, které nás pasovalo na vítěze skupiny, byla výborná obrana. podpořená mimořádným výkonem brankáře Thomase Kralovence. Obrany ostatně dominovaly na obou stranách a utkání přineslo velmi dramatickou podívanou. Češi byli v útoku mnohem lakrosovější, ale svoji převahu nedokázali přetavit ve více branek. Hlavním problémem na české straně byla absence překvapivé finální rychlé příhry na volného hráče a pohotová střela.

Češi po celý zápas neprohrávali a drželi otěže utkání ve svých rukou. Nebylo to ale vůbec jednoduché. Švédi hráli svoji tradiční nepříjemnou hru založenou na fyzickém kontaktu, proti které se Češi jen těžko prosazovali. Přesto ale byli naši lepším týmem.

Utkání začalo českým tlakem, který znamenal po patnácti minutách velmi důležité vedení 3:0. Pak se ale ještě do periody dvakrát prosadili Švédové a týmy se začaly tahat o jednu branku až do závěrečné periody, kdy Češi třikrát za sebou skórovali a soupeř nestačil odpovědět. Češi ale mohli o osudu utkání rozhodnout již ve druhé periodě, kdy během pěti minut třikrát nastřelil tyč.

O české branky se postarali Jakub Nosek (2), Jonathan Munk (2), Pavel Došlý (1), Ondřej Sochna (1), Emil Moravec (1), Chet Koneczny (1) a Brian Hubschmann (1). Nejlepším mužem na hřišti byl Jonathan Munk, který vyhrál většinu rozhozů, bezchybně bránil a ještě k tomu vsítil nesmírně důležité dva góly.

České vítězství tak znamenalo, že Švédové skončí ve skupině druzí, nicméně i oni postupují mezi osm nejlepších z „dolních“ skupin a v dalším zápase je čeká nepříjemné Irsko.

V elitní skupině porazila Anglie Japonsko v napínavém zápase až v nastavení 13:12. Spojené státy si lehce poradily s Německem 22:4 a Kanada vyhrála nad Austrálií 19:5.

Šest „dolních“ základních skupin je tedy dohráno. Jejich vítězové a dva nejlepší týmy podle skóre se utkají ve dvou kolech vyřazovacího pavouka o dvě pozice v play-in games, v nichž se střetnou se čtvrtým a pátým týmem elitní skupiny o místo v semifinále. První a druhý tým elitní skupiny postupují do semifinále přímo. Pátý a šestý z elitní skupiny budou hrát o celkové páté až dvanácté místo. Podle dosavadního průběhu to vypadá, že přímými postupujícími budou USA a Kanada a do play-in postoupí Anglie a nejspíš vítěz duelu Austrálie–Japonsko.

Oranžové skupině jasně dominoval tým Irska, který v neděli porazil Švýcarsko 16:3 a jeho skóre ze tří zápasů je impozantní 60:10. Druhé místo vybojovali Slováci, kteří dokázali otočit utkání proti Jižní Koreji. Prohrávali sice už 1:4, ale nakonec zvítězili 7:6, když rozhodující gól vsítil v 74. minutě nejlepší střelec týmu Martin Kramár. S rozdílem skóre –12 se mezi osmičku nejlepších ze základních skupin nevešli a v boji o pořadí ve střední části žebříčku je čekají v pondělí Norové.

Do čela fialové („švestkové“, jak uvádí oficiální web MS) skupiny bylo díky třem kontumacím Irokézů katapultováno Španělsko. Irokézové se na MS nedostali kvůli problémům s pasy vydanými Irokézskou konfederací, které britské úřady neuznaly. Irokézové, kteří patří do elitní skupiny, byli zařazeni do fialové skupiny místo Německa. Tým tak původně dostal den navíc v době, kdy se ještě snažil problém se vstupem vyřešit.

Vítězem tyrkysové skupiny se stalo Skotsko, a to naprosto bez potíží. Všechny ostatní týmy porazilo rozdílem třídy.

V šedé skupině vyhrál Wales, ale do horní osmičky postupuje i druhý v pořadí – Nizozemí. A Nizozemcům paradoxně druhé místo přijde vhod – v dalším zápase narazí na papírově výrazně slabší Španělsko.

Ve žluté skupině zvítězilo Finsko a čeká ho zápas proti Walesu. Finové až v nastavení porazili v posledním zápase základní skupiny Polsko. V polských dresech řádí dvojice krajánků z USA Colin Jesien a Josh Coveleski. Druhý jmenovaný hrál v USA za Duke a na MS už nastřílel 20 branek. Polákům jen těsně unikl postup z druhého místa, o jediný gól je předskočili Švédové.

Turnaj začíná nabírat obrátky a dá se očekávat, že další zápasy budou dramatické.

Podrobné výsledky a další informace najdete na www.2010worldlacrosse.com.

Reklama