Hlavní obsah

Z vítězství v prvním turnaji ELL se nečekaně raduje tým Blue

Jan Barák

První turnaj Evropské lakrosové ligy (ELL) pořádali bratislavští Bats a nutno podotknout, že připravili pro všechny týmy výborné podmínky, včetně krásného počasí. Sobotní program zahrnoval zápasy ve dvou skupinách a v neděli byly k vidění zápasy o umístění.

Foto: Ondřej Mika

Evropská lakrosová liga, tým ELL Blue

Článek
Fotogalerie

Zahajovací utkání ELL 2011 obstaraly týmy Prague Sports a ELL Blue. Po dvou třetinách vedli Prague Sports 6 : 4 a zdálo se, že si dokráčí pro první vítězství. Na poslední periodu však coach Pavel Semerák vystřídal brankáře Dominika Siku za méně zkušeného Tomáše Pelikána a tím výrazně pomohl k probuzení střelců „Blues“, kteří vyhráli poslední periodu 6 : 1 a utkání celkově 10 : 7.

Ve druhém zápase LC Bison Radotín zcela jasně přehráli Old Dogs Plzeň výsledkem 20 : 8 a naznačili tím své ambice pro letošní ročník ELL.

Třetí zápas nabídl o mnoho dramatičtější podívanou. Své druhé vystoupení proměnili hráči Prague Sports v první body, když porazili tým ELL Orange, vedený Romanem Pokorným, 12 : 9. O výsledku rozhodla druhá perioda, kterou „Sports“ vyhráli 6 : 3.

V sobotním čtvrtém zápase se poprvé představili domácí Bats v souboji s plzeňskými Old Dogs. Větší šance se dávaly domácím, vždyť v jejich týmu nastoupili čeští reprezentanti Pavel Došlý a Aleš Veselý a branku hájil Kanaďan Scotty Komer se zkušenostmi z kanadsko-americké profiligy. Mladý plzeňský tým, vedený zkušeným Emilem Moravcem, však překvapil velkou bojovností a nakonec domácí porazil celkem jednoznačně 9 : 4.

V předposledním zápase sobotního programu zvítězili „Blues“ nad „Orange“ 11 : 9 a zajistili si tak místo v nedělním finále, naopak ELL Orange čekal souboj jen o páté místo.

Hlavním tahákem programu prvního dne byl večerní zápas domácích Bats a radotínskými „Bisony“. Byl k vidění zajímavý lakros, ve kterém měli nakonec navrch Bisoni. Domácí s nimi drželi krok první dvě periody. Poslední ale prohráli 1 : 5 a v nedělním programu je čekal boj o páté místo, naopak Bizoni se mohli v klidu připravovat na finále. Týmu Bats se tak první hrací den příliš nepovedl, ale je nutno zdůraznit, že jim díky zranění či nemocem chybělo několik klíčových hráčů.

Nedělní program nabídl divákům tři velmi dramatické zápasy, jejichž kvalita stoupala úměrně s důležitostí zápasu.

Utkání o páté místo svedlo dohromady týmy Bats a ELL Orange a po vyrovnaném průběhu došlo nakonec na samostatné nájezdy, když utkání skončilo v normální hrací době nerozhodně 4 : 4. Obránce Bats Miroslav Polák byl jediným úspěšným střelcem, a vybojoval tak pro domácí konečnou pátou pozici.

V souboji o třetí místo měli po velkou část zápasu převahu hráči Prague Sports, jejichž ofenzívu řídili Jan Skokan s Dominikem Peškem. V průběhu poslední periody vedli už o tři góly, ale Old Dogs v závěru zabojovali a dokázali snížit až na rozdíl jediné branky. Více již ale nestihli, a tak připadlo třetí místo jejich soupeři Prague Sports.

Absolutním vrcholem prvního turnaje ELL 2011 byl finálový duel mezi LC Bison Radotín a ELL Blue. V předzápasovém průzkumu mezi znalci se týmu Jiřího Pechara nedávaly takřka žádné šance a vítězství Bizonů se zdálo být více než jasné. Již první perioda ale naznačila, že se zápas může vyvíjet jinak, než většina přítomných předpokládala. K vidění byl naprosto vyrovnaný souboj velmi dobré kvality a oba gólmani předváděli bezchybný výkon. Žádnému z elitních střelců obou týmů se nepodařilo skórovat a první dějství dramatu tak skončilo bez branek.

K prvnímu gólu přispěl fatální chybou brankář Bizonů Tomáš Říha, jehož rozehrávku zachytil Jiří Košťál a otevřel brankový účet finále. Střelci Bizonů se stále nemohli prosadit, a tak přišel trest ve formě druhé branky Blues, kterou vsítil po přečíslení a přihrávce Jirky Košťála Jiří Loskot. Odpověď soupeře však přišla velmi rychle, a když v rychlém sledu vstřelili branky Petr Poupě, Radek Skála, opět Petr Poupě a Klaus Hauer, bylo rázem skóre příznivé pro Bizony a zdálo se, že se v zápase konečně chytli a bude jen otázkou časy, kdy své vedení budou navyšovat.

Do posledního dějství ovšem vstoupili Blues velmi důrazně. Jirka Loskot hned na začátku snížil a vzápětí po něm Petr Torn vyrovnal na 4 : 4. Vedení na stranu Bizonů strhl v přesilovce střelou z dálky Radek Skála, ale na druhé straně rychle kontroval Jirka Košťál a zhruba pět minut před koncem se Blues dostali do vedení po učebnicové cloně Petra Torna s Romanem Čechem.

Ve strhujícím závěru se po odražené střele prosadil z bezprostřední blízkosti Richard Hauer a srovnal skóre na 6 : 6. Navíc se dvě minuty před koncem Blues dopustili chyby ve střídání a Bizonům se naskytla obrovská šance ke vstřelení vítězného gólu v početní převaze. To by ovšem v modrém dresu nesměla hrát dvojice Košťál, Loskot. Stále ještě v oslabení se Jirka Loskot dostal po nahrávce od Košťála do brejku a chladnokrevně zakončil – 7 : 6! V poslední minutě se ještě Bizoni pokusili o vyrovnání, ale už se do pořádné šance nedostali.

Vítězem prvního turnaje ELL se tak nečekaně stali ELL Blue pod vedením Jiřího Pechara.

Za povšimnutí ještě stojí moment, který se stal 6 vteřin před koncem. Po souboji se ocitl míček mimo hrací plochu a rozhodčí ho přisoudili radotínským Bizonům, kteří by tak ještě měli šanci na vstřelení vyrovnávací branky. Hráč Bizonů Adam Kostka se ale přiznal k teči a míč získali Blues, kteří ho udrželi až do závěrečné sirény. Tento sportovní čin podtrhl celkovou velmi férovou atmosféru prvního turnaje ELL.

Nejlepšími hráči finálového zápasu byli vyhlášeni Adam Kostka (LC Bison Radotín), Jiří Košťál (ELL Blue) a Jiří Loskot (ELL Blue). Ceny pro ně věnoval partner ELL firma Harrow.

Celkové pořadí: 1. ELL Blue 2. LC Bison Radotín 3. Prague Sports 4. Old Dogs Plzeň 5. Bats Lacrosse 6. ELL Orange

Příští kolo ELL se koná 17. a 18. 9. v Radotíně.

Záznamy zápasů najdete na www.net-tv.cz, další informace a statistiky zápasů pak na www.europeanlacrosseleague.eu.

Reklama