Hlavní obsah

Kanadské posily pomohly Bats k triumfu na plzeňském turnaji ELL

Plzeňská hala Na Košutce přivítala třetí turnaj Evropské lakrosové ligy. Rozhodlo se v něm o nasazení týmů do play-off. Na turnaji dominoval tým Bats Lacrosse.

Foto: Richard Bartoš

Evropská lakrosová liga, turnaj 3, Bats Lacrosse – ELL Orange

Článek

Bats se představili poprvé v plné síle včetně dvou kanadských posil – Jamieho Plunketta a Michaela Gillana. Tito dva hráči nastříleli téměř polovinu všech gólů svého týmu, a velmi výrazně tak přispěli k vítězství v tomto třetím turnaji.

Ve skupině A se mezi týmy LC Bison Radotín, ELL Blue a Prague Sports bojovalo o první dvě místa v celkové tabulce, která zajišťovala přímý postup do semifinále. V prvním utkání této skupiny proti sobě nastoupili „Blues“ a Prague Sports. Prague Sports vstoupili do utkání velmi rázně. Martin Mrlík, nová posila týmu pro druhou část soutěže, vstřelil v osmé minutě dvě branky do sítě Jiřího Peška a poslal svůj tým do vedení. „Blues“ se však velmi rychle vzpamatovali. Do konce první třetiny otočili stav zápasu brankami Michala Roubíčka, Jana Pospíšilíka a Jiřího Loskota na 3 : 2 ve svůj prospěch. Blues ve druhé periodě pak přidali další čtyři branky, a prakticky tak rozhodli o svém vítězství, které už jim vzhledem k výsledkům na předchozích turnajích zajišťovalo přímý postup do semifinále ELL.

Evropská lakrosová liga, turnaj 3, LC Bison Radotín – Prague Sportsfoto: Richard Bartoš

V možná nejhezčím utkání plzeňského turnaje rozhodla zápas mezi LC Bison Radotín a Prague Sports střelecká potence Dominika Peška, který se za záda Tomáše Říhy trefil hned sedmkrát, a dovedl tak svůj tým k výhře 11:8. Radotínským „Bisonům“ se tak plzeňská mise vůbec nevyvedla a prohráli i své druhé utkání ve skupině „A“ s „Blues“ 8 : 9, což je odsoudilo k utkání o páté místo v turnaji. Naopak „Blues“ potvrdili solidní výkony z předešlých turnajů a již potřetí se probojovali do finále. K neúspěchu Bizonů přispěla velkou měrou nedisciplinovanost hráčů, která vyústila ve velké množství vyloučení a ta „Blues“ v přesilových hrách nemilosrdně trestali.

Evropská lakrosová liga, turnaj 3, LC Bison Radotínfoto: Richard Bartoš

V zápasech skupiny B zcela jasně dominovali Bats, kteří nejprve deklasovali domácí Old Dogs Plzeň 12 : 3 a poté přehráli i ELL Orange 9 : 7. Střelecky se prosazovali především hráči s kanadským pasem, Jamie Plunkett a Mike Gillan. Bats se tak poprvé v letošní ELL probojovali až do finále a spravili si chuť po nevydařených turnajích v Bratislavě a Radotíně.

Další utkání skupiny B mezi Oranges a Old Dogs bylo dlouho velmi vyrovnané. Oranžoví si vybudovali náskok 4 : 1, který ale domácí za halasné podpory publika dokázali vyrovnat. V zápětí ale rozhodl třemi brankami v rozmezí 50 vteřin Tomáš Žipaj. Oranges nakonec zvítězili 9 : 4 a umístili na druhém místě ve skupině, poslední v ní skončili domácí Old Dogs.

V nedělních soubojích o celkové umístění nejprve Bizoni porazili zcela jasně plzeňské Old Dogs 13 : 3, a zajistili si tak v celkovém pořadí ligy druhé místo a přímý postup do semifinále. Naopak domácí, oslabení mnoha zraněními, se musí spokojit se šestou pozicí.

Evropská lakrosová liga, turnaj 3, LC Bison Radotín – Prague Sportsfoto: Richard Bartoš

V souboji o třetí místo mezi Oranges a Prague Sports už o mnoho nešlo. Oba týmy už měly svá postavení do play-off ligy jasná, a tak utkání pojali především jako přípravu na příští týden. V poklidně hraném utkání potvrdili Prague Sports lepší současnou formu a zvítězili 8 : 5.

Již potřetí se v rámci letošní ELL představil ve finále tým vedený Jiřím Pecharem – ELL Blue. Ten již měl zajištěnou první pozici v celkovém hodnocení Evropské ligy, a tak šetřil některé klíčové hráče, hlavně Jiřího Loskota a Miroslava Jakše. Bats proti ELL Blue nastoupili hladoví po úspěchu a s velkou snahou předvést kvalitní výkon a po předešlých umístěních na pátém a šestém místě ukázat před play-off svou skutečnou sílu. Utkání bylo prakticky rozhodnuto po první třetině, kterou Bats vyhráli 5 : 1. V dalším průběhu již náskok bezpečně hlídali a nakonec zvítězili zcela jasně 17 : 6. Manažer Bats Viliam Čulman mohl být s výkonem svého týmu nadmíru spokojen a jeho tým se tak zařadil mezi horké favority letošní ELL. Stínem na finálovém utkání bylo zranění klíčového střelce Blues Jiřího Košťála, který si poranil koleno a bude velmi pravděpodobně chybět příští týden v rozhodujících bojích.

První hvězdou finále byl vyhlášen útočník Bats Jamie Plunkett, druhou jeho spoluhráč Vojtěch Weiss a třetí brankář ELL Blue Theodor Šamalík.

Evropská lakrosová liga, turnaj 3, Bats Lacrosse – ELL Orangefoto: Richard Bartoš

Celkové pořadí ELL po třech turnajích 1. ELL Blue – 16 b. 2. LC Bison Radotín – 13 b. 3. Prague Sports – 12 b. 4. Bats Lacrosse – 9 b. 5. ELL Orange – 7 b. 6. Old Dogs Plzeň – 6 b.

Program play-offPátek 21. 10. 2011 18.00 – čtvrtfinále 1: Prague Sports – Old Dogs Plzeň 20.00 – čtvrtfinále 2: Bats Lacrosse – ELL Orange

Sobota 22. 10. 2011 13.00 – semifinále 1: ELL Blue – vítěz Bats Lacrosse/ELL Orange 14.30 – semifinále 2: LC Bison Radotín vs. vítěz Prague Sports/Old Dogs Plzeň 16.00 – zápas o páté místo 17.30 – zápas o třetí místo 19.00 – finále

Finálový turnaj se hraje na hřišti LCC Sokol Radotín, Vykoukových 622/2, Praha-Radotín a budete ho moci sledovat živě prostřednictvím www.sport.cz a www.net–tv.cz. Na www.net-tv.cz najdete i záznamy všech zápasů.

Detailní informace o ELL najdete na www.europeanlacrosseleague.eu.

Reklama