Hlavní obsah

Při troše štěstí může medaile zazvonit, věří skokani

LIBEREC

V zúročení dvouleté přípravy a napravení reputace své disciplíny věří před startem světového šampionátu v klasickém lyžování v Liberci čeští skokani. „Papírově samozřejmě nejsme favorité, ale poslední výsledky hodně slibují,“ neskrývá optimismus rakouský trenér českého týmu Richard Schallert.

Foto: Event Concept

Český skokan na lyžích Roman Koudelka (vpravo) a Richard Schallert

Článek

Před čtyřmi lety na mistrovství světa v Oberstdorfu byl český skok na lyžích zásluhou Jakuba Jandy na výsluní a zisk stříbra a bronzu to jen potvrdil. Zjitřená atmosféra a odchod trenéra Vasji Bajce o rok později ale jen jako by předznamenaly pád do šedého průměru - před dvěma lety v Sapporu byl Janda jako nejlepší z Čechů na malém můstku osmnáctý a na velkém dvacátý.

V letošní sezóně se však přece jen začalo blýskat na lepší časy. Především zásluhou teprve devatenáctiletého Romana Koudelky, který dokázal pětkrát nahlédnout do nejlepší desítky a v polovině ledna na velkém můstku v polském Zakopaném dokonce dolétl jen těsně pod stupně vítězů. Probuzení je však patrné i u Jandy, která v létě obnovil spolupráci s Bajcem, byť v neoficiální rovině.

Kouč Schallert proto věří, že Češi na domácí půdě ostudu neudělají. A myslí ještě výš. „Špička je hodně nahoře a papírově samozřejmě nejsme favorité. Poslední výsledky ale hodně slibují. Závody na mistrovství světa i na olympiádě závisejí na více faktorech a s trochou štěstí by medaile nemusela být nereálná,“ prohlásil trenér českého týmu na úterní tiskové konferenci v Liberci.

Forma stoupá, plány neprozrazují

Koudelka si premiéru na mistrovství světa odbyl před dvěma lety, kdy současně vyhrál juniorský šampionát. A letos věří, že si proti třetí desítce ze Sappora výrazně polepší. „Poslední dva roky jsme trénovali jen na toto mistrovství světa, tak to snad vyjde. Každý závod je jiný a záležet bude určitě na podmínkách. Forma ale stoupala, v posledních závodech jsem dvakrát skončil do desítky. Nechci ale vyzrazovat plány, protože to pak nikdy nevyjde,“ vyprávěl s úsměvem současný lídr českého skoku.

I Janda do Liberce dorazil posílen posledním závodem v Klingenthalu, kde skončil třináctý, a s Bajcovými „notičkami“ v hlavě. „Kvůli počasí jsme nemohli potrénovat na můstku, tak jsem dostal naordinován kondičný trénink výbušné síly a hlavně regeneraci,“ líčil někdejší vítěz Světového poháru i Turné čtyř můstků.

Muži se skočkami na nohou se v Liberci představí celkem třikrát. Poprvé půjdou do akce v sobotu, kdy je čeká klání na středním můstku. Příští pátek je na programu závod jednotlivců na velkém můstku a o den později si to na stejné věži rozdají družstva.

Reklama