Hlavní obsah

Sdruženáři očekávají start na MS se zatajeným dechem

LIBEREC

Povedený úvod sezóny plní tým českých sdruženářů před první disciplínou na mistrovství světa v Liberci optimismem. Trenér Luděk Šablatura pošle do čtvrtečního závodu s masovým startem kvarteto Pavel Churavý, Tomáš Slavík, Miroslav Dvořák a Martin Skopek, medailové očekávání ale raději mírní. „Nejsme favorité, každé umístění do desátého, patnáctého místa bude dobré,“ říká reprezentační kouč.

Článek

Sdruženáři drželi v dosavadním průběhu sezóny vysoký standard, a když šli výsledkově dolů, neváhal Šablatura vynechat závody a naordinovat svým svěřencům soustředění.

„Kluci se střídali na dobrých místech, když nezajel Churavý, tak jej nahradili Slavík nebo Dvořák. V předposledním závodu v Chaux-Neuve jsme šli s formou dolů, proto jsme další závod raději vynechali a odjeli do Norska, kde jsme v klidu potrénovali, a poslední závod v Klingenthalu nám vyšel výborně,“ pochvaluje si reprezentační kouč. "Daří se, teď jen se zatajeným dechem čekám, co přinese MS," přidal šéf úseku severské kombinace radek Cikl.

Sdruženáři se stali především zásluhou výsledků Churavého jedním z medailových adeptů v Liberci, nejzkušenější z našich borců ale závod s masovým startem, v němž dvoukolový skok následuje po desetikilometrovém běhu, v oblibě nemá. „Po běhu je člověk vyčerpaný, není mnoho času na regeneraci. Snad budu po úvodu do dvacátého místa, abych na můstku mohl ještě něco předvést,“ vysvětloval jednatřicetiletý Churavý.

Výsledkově druhý nejlepší z Čechů, Tomáš Slavík, naopak startovní mumraj při masovém startu může. „Šlapání po lyžích mi nevadí. Jen doufám, že do cíle nedojedu s výraznou ztrátou, aby se dalo ještě něco vymyslet,“ podotkl ke čtvrtečnímu závodu.

Alernativní fyziterapie přinesla pohodu

Z týmu sdruženářů vyzařuje v Liberci pohoda, k níž nově přispívá spolupráce s psychologem a fyzioterapeutkou, kterou úsek severské kombinace navázal před probíhající sezónou. Především přítomnost ženského elementu, studentky fyzioterapie Petry Sobotkové, má podle všeho na výhradně pánskou společnost pozitivní vliv.

Nová členka týmu, která se stará i o ženskou reprezentaci v softballu, otevřela sdruženářům nové obzory v regeneraci i přípravě. „Jsem alternativní člověk a používám alternativní metody všeho druhu, klasická fyzioterapie je pro vrcholový sport málo,“ podotkla Sobotková. „Najeli jsme na nějaký model, který se vyplácí. Zatím držíme pohromadě,“ doplnil se smíchem Slavík.

Závod sdruženářů startuje v běžeckém závodu ve Vesci ve 14:15, skokanská část vypukne na Ještědu v 17:15. Ve skokanské části čekají sdruženáře dvě kola, do finále postupuje třicítka nejlepších.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články