Hlavní obsah

Bajc: S Jandou nám chybí větší kontakt

Na Ještědu už vyhlížel Jakuba Jandu. Vasja Bajc si udělal volno a během šampionátu v Liberci bude mít dohled nad skokanem, jehož kdysi vedl k velkým triumfům. Rozhořčený končil angažmá u týmu v roce 2006 legendární česko-slovinskou větou. „To je gnus.“ Před touhle sezónou začal s Jandou pracovat znovu, ač mezitím přijal exotické angažmá - do skokanských tajů zasvěcuje Turky.

Foto: www.czech-ski.com

Vasja Bajc

Článek

„Teď mi zrovna mají přijet do Slovinska, ale nějak se to udělá, snad pochopí, že chci být v Liberci,“ říkal Bajc, který zanesl výraznou stopu do českých skoků. I jeho syn tu působil, hrál hokej v Liberci. Sám Bajc se přestěhoval z Kranjske Gory k hranicím s Chorvatskem. „Pryč z hor, nemám rád zimu,“ smál se v ještědské chumelenici trenér s nepřehlédnutelnou obří figurou.

Jakuba Jandu trénujete na dálku, jen občas jste s ním i přímo na můstku, jako tomu je i při libereckém šampionátu. Jaká ta spolupráce je?

Potřebovali bychom větší kontakt. Vždy, když ho vidím po 14 dnech, nepoznávám ho. Před časem jsme trénovali spolu ve Slovinsku, pak mu vyšel Kontinentální pohár v Neustadtu, ale pak jsem při jednom z dalších závodů myslel, že na nájezdu snad není on.

V čem je problém?

Asi nedostává ty správné informace. Neříkám, že to je jen věc Ričiho (rakouského trenéra reprezentace Schallerta - pozn. aut.), ale je to tak. Kontakt nám chybí.

Co dělá špatně?

Kuba potřebuje extrémně nízkou pozici na nájezdu, aby udělal dobrý skok. Riči na to má jiný náhled, je to rakouská škola, jiná technika než slovinská. Pro mladé skokany je to O.K. Kuba ale nemá čas učit se novoty. Čekají ho možná už jen dvě sezóny, nebo co já vím.

Ale přesto spolupráce už výsledky nese...

No jasně. Boduje, lepší se to, ale myslel si, že to půjde rychleji. A podívejte se na Martina Schmitta, ten se pět let snaží dostat zpět, občas se mu zadaří, ale jde to taky zvolna.

Ale třeba do vancouverské olympiády je času dost. Celý rok...

To ano, ale tahle spolupráce není optimální. Cestou by mohl být David Jiroutek (asistent u českého týmu - pozn. aut.), ten ve Slovinsku trénoval, mohl by se na Kubu víc zaměřit.

V podstatě jste Jandu asi po minulé sezóně zachránil od konce kariéry...

Bylo cítit, že mu chybí bojovnost. Ptal jsem se ho, co chce dál. Mluvil o tom, že by asi chtěl pokračovat. Já mu řekl, že to není odpověď a že se  musí vyjádřit jasně. Pak jsme do toho šli.

Jak jste si kompetence vyjasnil s vedením úseku a s Schallertem?

Dohodli jsme se. Samozřejmě jsem chápal, že Riči nemusí být rád, když mu někdo něco dělá za zády. Ani já bych nebyl nadšen. Ale vzal to. Koneckonců i u Rakušanů Loitzl skáče pod jiným trenérem než tím reprezentačním.

Český skok jste opouštěl v roce 2006 za poněkud dramatických okolností. Nelíbilo se vám třeba obletování manažerů kolem Jandy. Vrátili jste se nějak k tomu teď?

S Kubou jsem o tom, co může přijít, diskutovali. Máme jasnou dohodu: co je v tréninku mezi námi, do toho nikdo mluvit nebude! To je pro mě důležité. Jinak ať si každý říká co chce.

Musel Janda po triumfu ve Světovém poháru 2006 padnout tak hluboko?

Myslím, že ne. Měl natrénováno hrozně moc. Byl to zbytečně velký pád.

Kolik ho stojíte?

Dělám to zadarmo. Plat mám od Turků za trénování jejich mladíků. Teď mi sice přijedou do Slovinska, ale nějak to uděláme a snad to pochopí, že budu tady.

Bude Janda v Liberci do desítky?

On i Koudy na to mají. Kuba má nové lyže, měly by být rychlejší snad o půl kilometru, budeme je ještě porovnávat. Vypadá to dobře.

Reklama

Související témata: