Hlavní obsah

Kouč běžců Petrásek: Odjíždíme z Liberce spokojení

LIBEREC

Padesátikilometrový běžecký závod v neděli tradičně uzavřel mistrovství světa lyžařů-klasiků, které v uplynulých dvou týdnech hostil Liberec. Čeští závodníci se zásluhou sedmého místa Martina Koukala postarali o příjemnou tečku, která alespoň částečně dává zapomenout na propadák ve štafetě, v níž tým trenéra Miroslava Petráska obsadil dvanáctou příčku.

Článek

Běžci na lyžích vyšli na světovém šampionátu medailově naprázdno jen v roce 2001 ve finském Lahti. O dva roky později ve Val di Fiemme vybojoval zlato na padesátce Martin Koukal, v roce 2005 v Oberstdorfu triumfovala Kateřina Neumannová na volné desítce a Koukal s Dušanem Kožíškem získali bronz při premiéře sprintu dvojic. Před dvěma lety v Sapporu obhájila Neumannová triumf na své nejlepší distanci a Kožíšek po boku Milana Šperla získal další bronz ve sprintu dvojic.

V Liberci nastavil výšku laťky hned v prvním závodu na mistrovství Lukáš Bauer, jemuž se podařilo naplnit očekávání a v závodu na 15 km klasickou technikou získal stříbro. „Před sezónou jsem říkal, že úspěch by byly dvě medaile. Jedna individuální, druhá ze štafety. První cíl jsme naplnili, ten druhý skončil propadákem,“ prohlásil Petrásek bezprostředně po skončení posledního závodu.

Ženy bez ambicí jen o místo horší

Na výsledek českých běžců ve štafetě bude nejlepší rychle zapomenout. Horší výkon předvedli čeští závodníci naposled před osmi lety ve Finsku, kde byli ještě o dvě místa horší. Původně dokonce o tři, ale posunuli se po diskvalifikaci dopujících Finů. V Liberci jejich ambice uvadly ještě před první předávkou a muži nakonec byli jen o jedno místo lepší než jejich reprezentační kolegyně, které ovšem o útoku na medaili ani nesnily.

Nedělní maratón přinesl čtvrté umístění českých běžců v elitní desítce, Koukal navázal na své deváté místo ze skiatlonu a vedle Bauera se mezi elitou překvapivě neztratil ani mladý Aleš Razým, který skončil šestý ve sprintu. „Individuální závody jsme zvládli výborně, tam je maximální spokojenost. Bohužel, štafeta... Ale výkonem v maratónu kluci dokázali, že patří vysoko. Byla to ta nejlepší náplast za týmový závod. Můžeme ze šampionátu odjet spokojení,“ dodal Petrásek.

Reklama

Související témata: