Hlavní obsah

Libereckým šampionátem se bude zabývat i antimonopolní úřad

Kontroverzními přípravami světového mistrovství v klasickém lyžování, které začíná v Liberci ve středu, se bude zabývat také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Serveru Týden.cz to v pátek řekl šéf úřadu Martin Pecina. Nyní čeká na zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu, který už v souvislosti s přípravami sportovišť podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Mistrovství, v jehož čele je nyní olympijská vítězka Kateřina Neumannová, vyjde stát podstatně dráž, než se původně počítalo.

Článek

"Stoprocentně se tím budeme zabývat. Během šampionátu však nebudeme kalit vodu. Kontroloři se v Liberci objeví koncem března," cituje Týden.cz Pecinu.

Město Liberec i Technická univerzita v Liberci už zásadní pochybení či porušení zákona odmítly. Úředníkům z ÚOHS by mohlo vadit například to, že organizátoři rozdělili některé zakázky na několik menších, což by za jistých okolností mohlo být v rozporu se zákonem. Liberecká radnice ale tvrdí, že by jinak nestihla vše připravit včas. "Víme o drobných pochybeních, jež se na více než 30 stavbách pro mistrovství světa objevila. Nešlo ale o nic, co by se mohlo stát důvodem pro obvinění z trestných činů," řekl ve čtvrtek náměstek libereckého primátora Ondřej Červinka.

S výtkami NKÚ podle něj město počítalo. Kontrolní úřad dospěl k závěru, že se "neznámý pachatel" dopustil podvodu, úvěrového podvodu, porušování pravidel hospodářského styku a porušování pravidel při správě cizího majetku. NKÚ kontroloval peníze v rozsahu více než jedné miliardy a nalezl problémy s využitím mnoha desítek miliónů korun.

Vláda původně podpořila konání mistrovství světa na základě slibu organizátorů, že nebudou potřeba žádné prostředky ze státního rozpočtu. Postupně ale Liberec i Technická univerzita opakovaně o peníze žádaly a také je dostaly. Ze státní pokladny bylo uvolněno celkem 1,45 miliardy korun. Vedle státní dotace přidalo dalších 400 miliónů město Liberec a 150 miliónů Liberecký kraj. Celkový rozpočet šampionátu se může přiblížit 2,5 miliardám korun.

Reklama

Související témata: