Hlavní obsah

Liberec otevírá brány lyžařského mistrovství světa

Pavel NovotnýSport.cz

Čtyři roky příprav jsou minulostí, od středy se pojede naostro. V Liberci bude dnes večer slavnostně zahájeno 47. mistrovství světa v klasickém lyžování a sever Čech bude po dalších jedenáct dnů středobodem vesmíru všech elitních sdruženářů, skokanů a běžců na lyžích. Rozdáno bude celkem dvacet sad medailí. Zůstanou nějaké i doma?

Článek

Šampionát je svým významem a náročností největší akcí podobného druhu, kterou kdy Česko uspořádalo. Není proto divu, že průběh příprav provázela řada komplikací, kontroverzí a problémů. Zkušenosti z posledních dnů ale naznačují, že co ještě loni při zkušebních závodech Světových pohárů skřípalo, mělo by v průběhu mistrovství šlapat jako dobře promazaný stroj. A hlavně je v Liberci to nejdůležitější. Sníh! Organizátoři jej mohli díky mrazivému počasí již od listopadu vyrábět pomocí sněžných děl a bohatá nadílka posledních dní udělala z Liberce skutečné centrum zimních sportů. Třeba při ohledu na rok staré fotografie z běžeckého areálu ve Vesci nebudete věřit, že vidíte stejné místo.

Mistrovství bude slavnostně zahájeno při večerní show v liberecké Tipsport Aréně, která vyvrcholí koncertem legendární britské kapely Deep Purple. Ještě předtím, než šampionát oficiálně odstartuje šéf Mezinárodní lyžařské federace FIS Gian Franco Kasper, už se ale bude v Liberci závodit. Dopoledne je ve Vesci na programu historicky první kvalifikace, která proseje startující z lyžařského „třetího světa“ pro čtvrteční (ženy), resp. páteční (muži) závody klasickou technikou s intervalovým startem. „Při počtu více jak 250 mužů a 150 žen přihlášených na mistrovství světa je to nezbytné opatření,“ vysvětluje šéf sportovní sekce organizačního výboru Michal Lamplot.

Do kvalifikace musí každý závodník, který má větší počet tzv. FIS bodů, než určují regule MS (ženy víc než 120, muži víc než 90). Z klání, na jehož startovní listině nechybějí zástupci exotických lyžařských destinací - Keňa, Indie, Peru, Venezuela, Bermudy či Trinidad a Tobago – si s elitou zazávodí deset nejlepších žen a deset nejlepších mužů. Běžecká kvalifikace ale není jedinou historickou novinkou v Liberci. Vůbec poprvé se na světovém šampionátu představí také ženy-skokanky.

Bez medaile naposled v Lahti 

Mistrovství světa ve finském Lahti v roce 2001 bylo zatím posledním svátkem klasického lyžování, z něhož si čeští zástupci nedovezli ani jednu z medailí. Od šampionátu ve Val di Fiemme v roce 2003 si fanoušci na cinkání cenných kovů zvykli. Nezklamou čeští reprezentanti ani tentokrát?

Výsadní postavení si v posledních letech vybudovali především běžci, kteří pravidelně přispívali do medailové sbírky. Před mistrovstvím světa v Liberci se největší naděje vkládají do vítěze Světového poháru Lukáše Bauera či štafety mužů, na posledních dvou šampionátech muži překvapili také ve sprintu dvojic. „Poslední závody se nám ale úplně nevydařily, tak uvidíme. Osobně jsem rád, že i další dvě disciplíny mají medailové ambice a tíha už nebude ležet jen na nás,“ podotkl trenér mužské reprezentace Miroslav Petrásek. Ženy po odchodu Kateřiny Neumannové bohužel na nejvyšší stupně nepomýšlejí, nejlepší závodnice Kamila Rajdlová doufá v umístění v první patnáctce.

Optimismus vládne mezi sdruženáři, kteří zásluhou Pavla Churavého po letech stagnace opět pozvedli prapor české severské kombinace. Churavý si v letošní sezóně dvakrát doběhl pro třetí místo, při generálce na šampionát navíc svého kolegu napodobil pátým místem Tomáš Slavík. „Plány si nedělám, naučil jsem se, že to není dobré,“ tlumí euforii Churavý, jenž se stal rázem jedním z adeptů na medaili.

Rostoucí formu hlásí ovšem také skokani. Nadějí pak je devatenáctiletý Roman Koudelka, který si v posledních dvou závodech Světového poháru dolétl pro umístění v elitní desítce. „Poslední výsledky hodně slibují. S trochou štěstí by medaile nemusela být nereálná,“ prohlásil odvážně rakouský kouč skokanů Richard Schallert.

Svaz lyžařů motivuje české reprezentanty stejnými finančními odměnami jako před dvěma lety v Sapporu. Vítěz zlaté medaile dostane 500 tisíc korun, za stříbro náleží odměna 400 tisíc a za bronz 300 tisíc.

Dny českých nadějí
Čtvrtek 19. února – 14.15 a 17.15 h: Sdruženář Pavel Churavý je překvapením sezóny. Jestli se to potvrdí i při mistrovství světa, se může ukázat už v prvním závodě severské kombinace.
Pátek 20. února – 13 h: Lukáš Bauer vyrazí na klasickou patnáctku. V této disciplíně je, pokud ho nedrtí zdravotní trable, takřka neporazitelný.
Sobota 21. února – 16 h: Pokud může Roman Koudelka zaskočit soupeře, tak zcela jistě na menším z libereckých můstků. Ten by mu měl sedět.
Neděle 22. února – 9.45 a 15.15 h: Pavel Churavý v severské kombinaci podruhé. 13 h: Další šance také pro Lukáše Bauera, tentokrát ve skiatlonu.
Úterý 24. února – 13 h: Sprinterské rakety Dušan Kožíšek a Aleš Razým nažhaví motory. A budou doufat, že je domácí prostředí popostrčí třeba až do finále.
Pátek 27. února – 13 h: Běžci živí štafetovou šanci na medaili. Loňské výsledky je navnadily, ale budou muset zabojovat. 16 h: Probudí Jakub Janda na velkém můstku medailovou minulost? V Liberci se mu zpravidla dařilo.
Sobota 28. února – 11 a 15 h: Další šance v severské kombinaci pro Pavla Churavého. Anebo se předvede Miroslav Dvořák, bývalý juniorský mistr světa? 16 h: Skokani do třetice, tentokrát tým. Pokud to celému kvartetu sedne, nemusí být medaile v nedohlednu.
Neděle 1. března – 13 h: Běžecký maratón je nevyzpytatelný. Martinu Koukalovi kdysi šokujícím způsobem přinesl titul.

Reklama

Související témata: