Hlavní obsah

Rogge: Krize se olympiád nedotkne, hry se jen uskrovní

ISTANBUL

Celosvětová ekonomická krize Mezinárodní olympijský výbor prý nijak vážně nezasáhne. Následující tři olympiády jsou podle prezidenta MOV Jacquese Roggeho finančně zajištěny, jediným následkem bude zmenšení nákladů na pořádání her, které budou skromnější. "Hry už dál neporostou, jsou v udržovacím programu," citovala v pátek agentura AP Roggeho.

Článek

Uskrovnění olympiád by mohlo nahrát další kandidatuře Prahy. Česká metropole by ráda uspořádala komorní hry s přibližnými náklady 88 miliard korun, zatímco letošní olympiáda v Pekingu stála 693 miliard. Praha neuspěla při výběru hostitele her v roce 2016 a nyní plánuje, že se pokusí získat pořadatelství her o čtyři roky později.

Finanční krize se podle Roggeho tří nejbližších olympiád - zimní za dva roky ve Vancouveru, letní v roce 2012 v Londýně a další zimní v Soči - vůbec nedotkne. "V tom není žádný problém," prohlásil.

Potíže mohou nastat při shánění sponzorů a krize se může promítnout do zisku z prodeje televizních práv. Šéf MOV si však myslí, že kvalitní organizací her se lze problémům vyhnout. "Když hry nebudou dobré, dostanou méně peněz. A naopak. Ale musíme být opatrní, aby nám nerostly a nebyly příliš drahé. Každý požadavek na přidání nových disciplín, sportovců a trenérů komplikuje přípravu dobrých her," uvedl.

Podle něj je nutné odolat pokušení a udržet počet sportů na letních hrách na 28 a počet sportovců na 10 500. "Rozšíření v době krize není ideální," řekl. Za čtyři roky v Londýně bude 26 sportů a sedm dalších se uchází o dvě volná místa v programu olympiády v roce 2016.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články