Hlavní obsah

Železný přemýšlí, kde se rozloučí s kariérou

ATÉNY

Pravděpodobně Zlatá tretra v Ostravě příští rok bude úplně posledním závodem světového rekordmana a žijící oštěpařské legendy Jana Železného. Trojnásobný mistr světa a trojnásobný olympijský vítěz na svou pátou medaili z OH v Aténách nedosáhl a zahájil novou éru svého života. A jaká bude? Stane se z něj sportovní oficír.

Článek

Samotní sportovci jej zvolili v Aténách do Komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru. Hned v neděli jej v dějišti olympiády čekají první povinnosti a zasedání MOV. Železný se dokonce nebrání ani případné další funkci v Českém olympijském výboru. "Zasedání MOV nejsou tak častá," ujistil Železný, že by obě role zvládl.

V komisi sportovců už byl před čtyřmi roky. Z MOV dobrovolně vystoupil, chtěl se totiž věnovat pouze přípravě na olympiádu. "Potěšilo mě, že mě zvolili samotní sportovci, je to neplacená funkce," upozornil oštěpař. "Je to prestižní, můžu určité věci ovlivnit," prohlásil. Podobně přehodil výhybku ve svém životě také slavný tyčkař Sergej Bubka.

Železný teď už ví, že se blíží definitivní konec jeho kariéry. "Že nepojedu na olympiádu, to je jisté. Moc se mi nechce ani na mistrovství světa," zpochybnil i start na světovém šampionátu příští rok v Helsinkách.

Olympiáda ale určitě nebyla jeho posledním závodem. "Mám takovou vizi, že bych příští rok udělal pár závodů a skončil. Třeba na Zlaté tretře. To bych bral, mám na ní dobré vzpomínky, to by mi sedělo. A doma je doma, to by bylo fajn," řekl poprvé veřejně, jak si představuje odchod do sportovního důchodu.

Definitivní to ale ještě není. "Já to rozhodnutí nechám na jindy, abych tady neřekl nějakou blbost," usmíval se. Sportovní život mu prý dal strašně moc. "Naučil mě spoustu věcí, mohl jsem dělat to, co jsem chtěl. Chci se rozloučit na stadionu. Klidně tam může být jen pár lidí. Upečeme prase, koupíme sud," představoval si.

Nemá rozhodně v plánu přestat s tréninkem. "Jasně, abych zůstal pohromadě. A jednak to mám také moc rád," prohlásil. Natrénováno prý má z letošního roku tak, že se bude už pouze udržovat. "Mám namakáno na dva roky dopředu," prohlásil.

Do konce života se chce pořád pohybovat kolem sportu. "A hlavně u nás doma. Český sport to potřebuje," uvedl Železný. "Nikdo není dokonalý, bez každého se dá obejít, ale pokud lidi budou z Českého olympijského výboru chtít, jsem jim k službám. Hodně lidí mi ve sportu dalo, chtěl bych jim to vrátit," uzavřel.

Reklama