Hlavní obsah

Volejbalisté Brazílie triumfovali i na olympiádě

ATÉNY

Tak jako Italové dominovali mužskému volejbalu v 90. letech, za poslední roky jsou k neporažení Brazilci. Od chvíle, kdy je před čtyřmi lety začal trénovat Bernardo Rezende, získali titul mistrů světa, tři trofeje ze Světové ligy, vyhráli i Světový pohár a v neděli si znovu pověsili na krk zlaté medaile - jako vítězové olympijských her.

Článek

Brazilci ve finále přehráli Italy 3:1 na sety. Oba týmy se v Aténách utkaly již v základní skupině a jejich duel skončil až po dvacátém proměněném mečbolu v pátém setu 33:31 pro Brazílii.

Podobné drama se dnes v komplexu Faliro nekonalo: Italové kupili více chyb, než by si přáli, a s tím neměli proti hráčům ve žlutozelených dresech šanci. Tradičně skvělou obranu v poli a pestrý útok Brazilců ještě podpořili blokaři Heller a hlavně Gustavo, který měl při smečování impozantní stoprocentní bilanci.

Italové v minulém desetiletí rovněž sbírali úspěchy jako na běžícím pásu, olympijského titulu se ale nikdy nedočkali. V dnešním finále na něj nemohli pomýšlet, protože nebyli v ideální formě. V prvním setu jejich útoky z hlavních kůlů až příliš často dopadaly za hřiště. Na chvíli se na ploše objevili druhý nahrávač i univerzál, ale od druhé sady se Vermiglio i Sartoretti zase do sestavy vrátili.

Druhé olympijské zlato

Nejvíce však hru úřadujících mistrů Evropy pozvedl svým příchodem smečař Černič, jenže Italové pořád jen dotahovali soupeřův mírný náskok. Brazilce ale v koncovce druhého setu rozhodilo chybné rozhodnutí sudího: místo esa ukázal aut a tři chyby brazilských volejbalistů nahrály Italům. Podobný výpadek už ale jihoamerický tým, zocelený zkušenostmi z posledních velkých turnajů, nedopustil.

Výborným servisem Brazilci rozbořili italskou hru středem sítě, naopak z této činnosti sami těžili důležité body. Heller i Gustavo hráli v životní formě, s nahrávačem Ricardem si skvěle rozuměli, a když Giba napodruhé při mečbolu dostal míč na zem, Brazílie slavila stejně jako v roce 1992 v Barceloně znovu své olympijské vítěze pod vysokou sítí.

Italové po druhém místě z Atlanty a třetím ze Sydney mají znovu "jen" stříbro. Bronzové medaile si zajistili Rusové.

VOLEJBAL - muži
Finále
Brazílie - Itálie 3:1 (15, -24, 20, 22)
Rozhodčí: Ito (Jap.), Wang Ning (Čína). Čas: 97 min. Diváci: 9350.
Brazílie: Ricardo, Giba, Heller, André, Dante, Gustavo, libero Sérgio - Anderson, Nalbert, Rodrigo.
Itálie: Vermiglio, Papi, Mastrangelo, Sartoretti, Giani, Fei, libero Pippi - Tofoli, Simeonov, Černič.
Konečné pořadí:
1. Brazílie, 2. Itálie, 3. Rusko, 4. USA, 5.-8. Řecko, Polsko, Srbsko a Černá Hora, Argentina, 9.-10. Francie, Nizozemsko, 11.-12. Austrálie, Tunisko.

Reklama

Související témata: