Hlavní obsah

Světový pohár skokanů v Harrachově ohrožuje počasí

HARRACHOV

Teplé počasí, které má v Čechách vydržet až do začátku prosince, ohrožuje konání závodů Světového poháru ve skoku na lyžích v Harrachově. Pod Čertovou horou se má sejít světová špička včetně obhájce vítězství v seriálu Jakuba Jandy již za dva týdny 8. až 10. prosince, ale pořadatelé zatím stále čekají marně na mráz.

Foto: LaPresse

Harrachovské můstky na sníh zatím marně čekají (ilustrační foto).

Článek

Teploty nad nulou mají podle předpovědi meteorologů vydržet do konce listopadu, možná až do Mikuláše, což pořadatele zneklidňuje. "Do konce listopadu i začátkem prosince očekáváme stále teploty nad nulou a výroba technického sněhu tak nebude možná. Pokud by však poté přišlo ochlazení na příznivých minus sedm až deset stupňů, jsme schopni skokanský můstek kompletně připravit během pěti dnů," řekl spolupracovnici ČTK ředitel Sportovního areálu Harrachov Jiří Krejčí.

S vyššími teplotami pod bodem mrazu by se potřebná délka přípravy můstku i doskočiště protahovala. "Od minus dvou stupňů Celsia nahoru to už ale není možné vůbec," uvedl Krejčí.

V posledních letech nemělo krkonošské středisko při pořádání závodů SP v prosincovém termínu problémy se sněhem. Například loni ale narušil program silný vítr, který odložil o den kvalifikaci. Závod světové elity musel být v Harrachově zrušen kvůli nepřízni počasí naposledy v únoru 1999.

Po Světovém poháru skokanů se v této sezóně ve stejném areálu uskuteční ještě dva podniky SP v severské kombinaci, a to od 26. do 28. ledna.

Reklama

Související témata: