Hlavní obsah

Neumannová žije v nejistotě, nemá kde trénovat

PRAHA

Nejistota, jakou za mnoho let nezažila, děsí běžkyni na lyžích Kateřinu Neumannovou. Olympijská vítězka totiž neví nejen kde bude v následujících týdnech závodit, ale dokonce ani to, kde bude trénovat. V celé Evropě totiž není sníh, tudíž na řadu s velkou pravděpodobností přijdou kolečkové lyže na suchých šumavských cestách.

Článek

Neumannová se vrátila ze severského pobytu, kde strávila tři týdny tréninkem a závody. Přivezla si vítězství na volné desítce, start bez zisku bodů v klasickém sprintu, čtvrté místo na klasické desítce, ale i poznatek, že má formu. Celkově jí patří ve Světovém poháru čtvrté místo po čtyřech závodech. "Potvrdilo se mi to, co jsem věděla. Že jsem na tom dobře," hodnotila na tiskové konferenci před tím, než pokřtila svou novou knihu s názvem Kateřina - moje tři zlata.

Minimálně do středy teď bude žít z hodiny na hodinu. Za dva týdny by se měl jet Světový pohár v Itálii, ale ani tam není sníh a je pravděpodobné, že závod bude přeložen znovu na sever. "Nikomu se nám tam ale nechce zpátky," připomněla teplo a déšť o víkendu ve finském Kuusamu. "Ale alespoň tam byl sníh," pravila. Podobnou situaci nepamatuje. "Vždy bylo kam jet," kroutila hlavou.

Opráší tedy kolečkové lyže. "Doufám, že na Zadově neposypali silnice," usmívala se. Minimálně do středy je využije, i když jí to může rozhodit techniku. "Ten odraz na sněhu je totiž trochu jiný," vysvětlovala.

Odpočinek na Šumavě

Má jen pár jiných možností - odjet zpět do Skandinávie, kde je trocha sněhu v norském Beitostolenu, jezdit se dá i na rakouském ledovci Dachsteinu, ale ten je ve vysoké nadmořské výšce, která není ke kvalitnímu tréninku vhodná. "Ještě v rakouském Tauplitz, ale tam se stojí na trénink fronty," uvažovala.

Není z této situace trochu nervózní? "Ani ne, spíš jsem z toho unavená," odvětila. Nyní se Neumannová těší na tři dny na Šumavě, kde si odpočine. Situace prý sezónu neovlivní. "Možná pár nadcházejících závodů," připustila. Důvodem může být skutečnost, že její největší soupeřky z Norska a Finska nedostatkem sněhu netrpí. "Běhání na suchu teď pro mě nepřipadá v úvahu," odmítla.

Lyžování podle Neumannové trpí. Překládají se a ruší Světové poháry ve skocích, severské kombinaci i sjezdovém lyžování. "Je na tom hodně lidí závislých, jsou to jen samé špatné zprávy," povídala. Všimla si, že i na Dachsteinu, kam léta jezdí před sezonou trénovat, jsou podmínky rok od roku horší. "Lyžování nemá velkou budoucnost," dodala s trochou nadsázky

Reklama