Hlavní obsah

Změna předsedy nestačila, biatlon stále nedostává peníze z MOV

Praha

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ani po změně v čele světového biatlonu zatím nezačne poskytovat finanční podporu mezinárodní federaci, kterou v červnu pozastavil kvůli korupčnímu a dopingovému skandálu kolem bývalého předsedy IBU Anderse Besseberga. Pod vedením Švéda Olleho Dahlina, jenž byl zvolen na začátku září, sice podle MOV biatlonová federace udělala pokrok, ale ještě musí splnit řadu dalších podmínek. Zástupci MOV o tom informovali před olympijskými hrami mládeže v Buenos Aires.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vysočina Arena při SP v biatlonu v prosinci 2016. (ilustrační foto)

Článek

Podle serveru insidethegames.biz se hlavní problém týká zapojení IBU v nově zřízené Mezinárodní testující agentuře (ITA). Vedení světového biatlonu prý zvažuje, aby tato instituce převzala kontrolu nad jejím antidopingovým systémem, ale ještě se do ní nezapsalo.

MOV obdržel od IBU informace týkající se antidopingového systému, etiky, databáze získané z moskevské laboratoře a dalších dat odhalených Světovou antidopingovou agenturou WADA.

MOV od biatlonové federace požaduje ještě podrobný popis kroků, které její tým analyzující informace z moskevské laboratoře učiní směrem k potrestání sportovců, kteří se zapletli do systematického dopingu v Rusku. S novými dopingovými případy by se IBU měla vypořádávat transparentněji než dosud.

Mluvčí šéfa MOV Thomase Bacha Mark Adams řekl, že nový prezident IBU se zdá být na dobré cestě. "Stále chceme počkat a vidět ještě více důkazů, že všechny ty změny projdou," doplnil. Konkrétní harmonogram dalších kroků nebyl naplánován.

Reklama