Hlavní obsah

Běhám jako slon, posteskla si česká jednička v bílé stopě. A tak kyčel zase zlobila

Praha

Chvilku si přišla, jako by se vrátila o rok zpátky. Zimní sezona za rohem a Petra Nováková opět dávala dohromady bolavou kyčel. „Nějaké lehké manko mám, ale jsem ráda, že to není dvouměsíční pauza jako minulý rok,“ hlásí přece jen s úlevou nejlepší česká běžkyně na lyžích posledních let, která by měla být spolu s Kateřinou Razýmovou (dříve Berouškovou) největší českou nadějí ve Světovém poháru.

Foto: ČOV/Pavel Lebeda

Petra Nováková během olympiády v Pchjongčchangu.

Článek

Letos byly potíže přece jen mírnější, pětadvacetileté Novákové bolest spíše vystřelovala do zad. „Hodně jsme na tom pracovaly s fyzioterapeutkou, což mi pomohlo,“ kvituje. Přesto pochopitelně přemítá, proč ji druhý rok po sobě stihly obdobné trable.

„Já totiž běhám trochu jako slon, hlavně z kopce,“ pousměje se dívka, která je zdatnou běžkyní nejen na lyžích, ale i do vrchu. „Do kopce kyčel tolik nezatěžuju, ale z kopce běhám špatně, asi mám trochu jiný styl na levou a pravou nohu,“ vysvětluje.

Vloni napočítala celkem 57 dnů, kdy nemohla naplno trénovat, přesto úvod sezony neměla vůbec špatný. Ve Světovém poháru se dokázala pohybovat na hraně elitní patnáctky, na Tour de Ski byla celkově třináctá…

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Dopoledne to je na brusle a odpoledne dáváme rozplavby. #snowcondition #dachsteingletscher

Příspěvek sdílený Petra Nováková (@petnov),Říj 17, 2018 v 3:39 PDT

Jenže vyhlížený vrchol v podobě her v Pchjongčchangu jí přinesl výrazně více zklamání než radosti. V individuálních závodech byla dvakrát na 28. místě. „Myslím, že mi hodně ublížil časový posun a projevila se ta podzimní pauza. Tělo bylo v pohodě, ale nohy kyselé, došlo mi,“ ohlíží se za únorovou olympiádou.

Studentka forenzní analýzy na Vysoké škole chemicko-technologické věří, že nyní jí forma vydrží po celou zimu, která startuje poslední listopadový víkend v Ruce.

„Je fakt, že se mi líp závodí na začátku sezony, tak bych ráda, aby má výkonnost byla konstantní. Je tam hodně Světových pohárů, Tour de Ski, ale primární bude mistrovství světa,“ vyhlíží únorový šampionát v rakouském Seefeldu.

Reklama