Hlavní obsah

Kostelič vítězí, láká tak sestru zpět na lyže

PRAHA

Slavná Janica se vytratila ze světa lyžování, příjmení Kostelič ale zůstává na nejvyšší příčkách ve Světovém poháru. Září Ivica. Po letech výrazně stoupá ze stínu mladší a úspěšnější sestry, jež takřka do roztrhání těla brázdila sjezdovky. V Reiteralmu poblíž Schladmingu Chorvat nenašel ve víkendové superkombinaci přemožitele. A věří, že vítězstvím inspiruje Janicu k návratu.

Článek

"Snad ji to bude motivovat, ale ona je ten typ člověka, u něhož neodhadnete, co se mu odehraje v hlavě," říká Kostelič.

Přiznává, že ho deprimovalo rozhodnutí sestry tuhle sezónu vynechat. A je mu jasné, že to může předznamenávat její definitivní konec na sjezdovkách.

Zvláště když jí lyžování poničilo kolena, přišly problémy se štítnou žlázou. Dokonce i holý život famózní všestranné sjezdařky byl v ohrožení. A teď? Pohoda. Kosmetický salón, který si pořídila v Rijece, ji podle zpráv z Chorvatska plně pohltil.

Jen jako fanynka zkraje sezóny podpořila bratra v zámoří. "Cítil jsem v jejích očích, že jí závody chybí jen málo," líčí Kostelič.

V Reiterlamu vyhrál poprvé od triumfu ve slalomu v Madonně di Campiglio v prosinci 2003. Shodou okolností pár kilometrů od místa, kde si v roce 2004 zranil koleno.

Rázem je na něj upřena větší pozornost. "Je to podobná situace jako v roce 2001. Tehdy sestru vyřadilo zranění, mě se celkem dařilo ve slalomech," připomíná Kostelič, který v minitýmu s otcem a sestrou před lety nevídaně vletěl mezi zástupce lyžařských velmocí, ač Chorvatsko nemělo takřka žádnou sjezdařskou tradici.

Nepředpokládá ale, že by se ve svých sedmadvaceti stal takovou hvězdou jako jeho o tři roky mladší sestra. Láká ji zpět. "Doufám, že můj úspěch bude mít efekt zvláště, když naše životy a triumfy byly vždy propojeny."

Reklama