Hlavní obsah

SP běžců v Novém Městě byl bez náhrady zrušen

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Světový pohár v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě, který se měl uskutečnit 29. a 30. prosince jako první závod nového seriálu Tour de Ski, byl definitivně bez náhrady zrušen. K tomuto rozhodnutí došel ředitel běžeckého úseku mezinárodní lyžařské federace FIS Jörg Capol, který se ještě ve středu snažil zachránit závody přeložením na Mísečky v Krkonoších.

Foto: archiv

Ilustrační foto

Článek

"Tato varianta také definitivně padla, neboť předpověď počasí neslibuje ani na horách v nejbližších dnech ochlazení. Naší maximální snahou bylo, abychom případně uspořádali Světový pohár i na náhradních tratích. Buď na Mísečkách, nebo i v Mnichově," řekla ve čtvrtek ředitelka závodu v Novém Městě na Moravě Zora Honzlová.

Varianta uspořádání alespoň jednoho závodu v Mnichově rovněž nevyšla, neboť německá televizní společnost ZDF nemůže závod z časových důvodů odvysílat. A bez televizního přenosu by ekonomické ztráty ještě více narostly.

Už ve středu se rozhodlo, že závody nelze kvůli vysokým teplotám a nedostatku sněhu uspořádat v Novém Městě. "Capol se nakonec ke zrušení rozhodl ve středu v noci, když zvážil všechny možnosti i rizika. Vzhledem k blížícím se vánočním svátkům musel jednat rychle, neboť jednotlivé týmy potřebují přeložit své lety a změnit celý časový harmonogram," dodala Honzlová.

Ztráta dva až tři milióny

Tour de Ski tak začne 31. prosince sprinterskými závody v Mnichově. Seriál pak bude pokračovat v Oberstdorfu, Asiagu a Val di Fiemme a celkem bude obsahovat šest závodů. Minimálně v Oberstdorfu, kde jsou závody na programu 2. a 3. ledna, však dosud nemohli pořadatelé jejich konání potvrdit. Podle agentury SID totiž existuje možnost, že by německé středisko převzalo již zrušený závod sdruženářů z Oberhofu, načež by museli pořadatelé údajně odvolat finančně podstatně náročnější Tour de Ski.

Nedostatek sněhu je i v Asiagu, kde se má běžet 5. ledna, italští pořadatelé nicméně disponují záložní variantou a mají k dispozici náhradní trať. V každém případě se už nyní snížila prémie z původního milionu na 750.000 švýcarských franků. "Kvůli výpadku dvou závodů došlo k redukci o 25 procent, i tak je ale výše prémií jedinečná," citovala agentura SID Capola.

Finanční ztráty novoměstských pořadatelů se budou pohybovat mezi dvěma a třemi milióny korun. Závod nebyl pojištěn proti tomu, že se neuskuteční. "Zatím jsou ztráty těžko vyčíslitelné. Pochopitelně jsme šli do pořádání Světového poháru s tímto rizikem. Věřím, že se nám ztráty podaří částečně kompenzovat v jiných závodech," poznamenal marketingový manažer Zlaté lyže Jiří Hamza.

V letošní sezóně se má v Novém Městě na Moravě uskutečnit ještě od 13. do 15. února Evropský pohár v biatlonu.

Reklama

Související témata: