Hlavní obsah

Neumannová před etapami: Všechno je špatně

PRAHA

Bez ideálního tréninku a s nachlazením vyráží lyžařka Kateřina Neumannová do bitvy, jakou ještě nezažila. Je tu běžecká Tour de Ski, jeden z vrcholů sezóny. Leč okleštěný.

Článek

Vinou nedostatku sněhu zrušili její oblíbené distanční závody v Novém Městě na Moravě, kde se mělo závodit už včera a dnes. Start se posunul na Silvestra do Mnichova. Přišla nejen o možnost naposledy závodit před domácím publikem, ale hlavně se snížily její šance v Tour. "Je to samý sprint a samá klasika, navíc trénink nebyl ideální. Všechno špatně," říká Neumannová pro ČTK. Jen chvíli ale prý uvažovala, že by Tour vynechala.

O své formě nechce čtvrtá běžkyně pořadí Světového poháru hovořit. "Nevím nic, ještě ve středu jsem sotva dýchala," upozorňuje. "Když budu zdravá, snad to úplně špatné nebude. Určitě se necítím jako favoritka, ale nevzdávám to předem."

Tauplitz už nechtěla

Právě premiérový ročník etapového závodu rozhodne, jak olympijská vítězka naloží se svou závěrečnou sezónou, během níž oslaví 34. narozeniny. Před zimou rodačka z Písku hovořila o snaze získat poslední chybějící triumf - celkové prvenství ve Světovém poháru. Ale už teď se spíš kloní k tomu, že po Tour de Ski pár závodů SP vynechá, na hlavní kolej posune mistrovství světa v Sapporu. "Spíš už to tak vypadá, i když tu první variantu ještě nezavrhuji."

Před Vánocemi jezdila na ledovci Tauplitz, ale ještě o svátcích se přemístila na Jizerku do Krkonoš, kde byla jediná možnost v tuzemsku lyžovat. "Byla to bída s nouzí," připomíná krátký okruh. Domů na Zadov se vrátila ve čtvrtek, dnes míří do Mnichova. "Ideální to nebylo, ale na Tauplitz už jsem nechtěla, je to moc velká nadmořská výška," podotýká.

Nastydlá je od závodů v Itálii, co chvíli kašle, cítí průdušky. "Už to vypadalo dobře, ale asi jsem to chytila zpátky od Lucky," soudí, že si nemoc 'vyměnila' s dcerkou.

Silvestr nebude bujarý

Od organizátorů pronikly informace o tom, že ve snaze vyhrát Tour a položit základ k triumfu ve SP bude mezi závody létat vrtulníkem, její manažer Josef Jindra s jedním ze známých o takové možnosti mluvil, ale náklady by byly asi neúnosné. "Samozřejmě to tak nebude," nepočítá Neumannová s urychlením přepravy mezi středisky, která hostí šest etap závodu v osmi dnech.

Silvestr po závodě prý bujarý nebude, neboť hned po sprintu na Olympijském stadionu v bavorské metropoli se Neumannová přesune do Oberstdorfu, kde se bude závodit 2. ledna. "Ale do půlnoci asi vydržím," dodává.

Reklama