Hlavní obsah

Parádní start do Světového poháru! Samková začala druhým místem

Cervinie
Aktualizováno

Skvělý začátek sezony. Česká snowboardcrossařka Eva Samková obsadila v úvodním závodě Světového poháru v Cervinii druhé místo. Z triumfu se radovala Američanka Lindsey Jacobellisová.

Foto: Czech SBX Team

Eva Samková (vlevo) se raduje z druhého místa za Američankou Lindsey Jacobellisovou. Vpravo třetí Charlotte Bankesová.

Článek

ronzová medailistka z letošních her v Pchjongčchangu Samková uspěla i poté, co si při startu v semifinále hnula s ramenem. "Na to jsem zvyklá. I když to nebylo příjemné. Protože ráno jsem se cítila ve startech dobře, tak jsem si myslela, že nevypadne. Ale v semifinále vyskočilo," řekla Samková České televizi.

"Evka je psychicky obrovsky silná, rozhodla se to dojet. Já bych nezávodil," komentoval její kouč Marek Jelínek situaci s ramenem.

Ve čtvrtfinále se Samková dostala v technické pasáži po startu do čela a první místo jistě udržela. V této fázi překvapivě skončila po kontaktu se soupeřkou vítězka Světového poháru z minulé sezony Italka Michaela Moioliová.

První jízda byla konečnou i pro Vendulu Hopjákovou, která se místy blížila postupové trojce, ale propadla se na páté místo a do dalších bojů neprošla. Celkově skončila Hopjáková devatenáctá.

V semifinále měla Samková kvůli ramenu špatný start, jela poslední, ale měla štěstí. Chybovala Italka Sofia Belingheriová a spadla Francouzka Manon Petitová Lenoirová, která zpomalila i soupeřky, a Samková se posunula na druhé místo. "Trať je tady taková rovná, možná je lepší jet zezadu," podotkla Samková.

Do finále odstartovala čtvrtá a postupně se propracovala dopředu. V půlce trati na moment převzala vedení, ale Jacobellisová vzápětí získala náskok. Samková dokázala stříbro udržet před Britkou Charlotte Bankesovou.

"Ve finále se mi to povedlo, nespěchala jsem a soustředila se na rameno," dodala pětadvacetiletá česká reprezentantka. Ve Světovém poháru se dostala na stupně vítězů podvacáté v kariéře. Druhé místo vybojovala posedmé.

Muži vyřazovací jízdy nejeli, Jan Kubičík, Matouš Koudelka i Radek Vintr vypadli ve čtvrteční kvalifikaci.

V sobotu se v Itálii pojede druhý závod, pak bude Světový pohár ve snowboardcrossu pokračovat 8. až 10. ledna v německém Feldbergu. "Myslím, že rameno do zítřka dáme do kupy, pak je týden volno, Vánoce a Silvestr," řekl Jelínek.

Závod SP ve snowboardcrossu v Cervinii (Itálie):
Muži:
1. Nörl (Něm.)
2. Visintin (It.)
3. Douschan (Rak.)
v kvalifikaci
62. Kubičík
63. Koudelka
74. Vintr (všichni ČR).
Ženy:
1. Jacobellisová (USA)
2. Samková (ČR)
3. Bankesová (Brit.)
19. Hopjáková (ČR) - vyřazena ve čtvrtfinále

Reklama

Související témata: