Hlavní obsah

Asi budu uječená, snad i vtipná. Česká olympijská vítězka čeká divné pocity

Praha

Zazářila na úvod zimy, teď ale nechává závodní prkno přes měsíc odpočívat, než vyrazí bojovat o vytouženou medaili z mistrovství světa v americkém Sollitude. Specifický průběh má sezona olympijské vítězky ve snowboardkrosu Evy Samkové, která se navíc už bry představí na obrazovkách i ve zbrusu nové roli.

Foto: Jan Kasl/Red Bull Content Pool.

Snowboardkrosařka Eva Samková.

Článek

Neštve vás, když vidíte, jak ostatní zimní sporty mají závody a vy dlouhou pauzu?

Už jsem si zvykla, musíme být rádi, že nějaké závody jsou. Letos je to přece jen trochu lepší, po minulé olympiádě byly dva závody. Aspoň teď můžeme letět dřív do Ameriky na soustředění, v klidu se aklimatizovat.

Mezi svátky jste byla na snowboardu?

Na tom závodním ne. Spíš jsem chodila po horách, občas se proběhla. I na běžkách jsem byla, jak máme u Vrchlabí zasněžený a nasvícený okruh. Na Silvestra tam bylo nádherně, potkávala jsem na kopcích spoustu známých, v Peci byl trenér (Marek Jelínek) s rodinou.

V prvních dvou závodech Světového poháru jste brala druhé a první místo, dělíte se o celkové vedení… Ideální povzbuzení do sezony?

Je to příjemné, hlavně proto, že jsem týden před závody lehla. V Cervinii byla navíc lehčí trať, tak to pro mě bylo po té nemoci lepší.

Nevyhnula se vám nepříjemnost s vyhozeným ramenem. Musíte mu věnovat víc péče?

Já s ním cvičím furt. Mohlo to být i tou nemocí, že jak bylo oslabené tělo, klesl i svalový tonus… A pro mě tam byl složitější start, na normálním by rameno nemělo vypadávat.

V čem se starty liší?

Normálně dělám tlačený start, kdy se hned prknem tlačím do brány před sebou. Už jsem v napětí a mám líp zafixovaná ramena. Při tom klasickém se rozjedu v podstatě z ničeho, svaly se občas špatně zapojí a pak rameno vyskočí.

Foto: Jan Kasl/Red Bull Content Pool.

Eva Samková na startu snowboardkrosu.

Jan Kasl/Red Bull Content Pool.

Plány na operaci i druhého ramene jste zahnala?

Dohodli jsme se, že to nemá smysl. I to předloni operované rameno po půlroce vypadlo znova. Bavila jsem se s doktorem, že se to může stát, protože pořád jsou to měkké tkáně a je těžké, aby rameno udržely. Já to mám vrozené a nechtěla jsem po olympiádě na druhou operaci, protože ten zásah je poměrně velký a rekonvalescence dlouhá.

Do zámoří poletíte 18. ledna, jaká vás čeká na mistrovství světa v Sollitude trať? Před dvěma lety jste tam vyhrála závod Světového poháru…

Nejprve pojedeme na týden trénovat do Colorada, kde by měly být i další týmy. V Sollitude je super profil kopce, trať byla moc hezká. On je v Americe jiný sníh, a tak se mi tam i líp jezdí.

Ve Světovém poháru se o vedení dělíte se zkušenou Američankou Lindsey Jacobellisovou. Bude na domácí půdě ještě těžší soupeřkou?

Ona je silná všude. Četla jsem, že je ve Světovém poháru sedmnáctým rokem, je extrémně zkušená. Ale minule jsme tam jela ve finále i s ní a také jsem ji předjela. (úsměv)

Novinkou v programu mistrovství světa bude závod smíšených dvojic. Vyzkoušela jste si ho už někdy?

Bude to úplná premiéra. Jen jednou na Dolní Moravě jsme jeli dualkros jeden snowboarďák a jeden skikrosař, ale to byla spíš taková sranda. Jinak jsme jezdily s Vendy (Hopjákovou) týmy jako dvě holky. Těším se, Johny (Jan Kubičík) vypadá, že má dobrou formu. S Vendy jsem možná jako holčičí tým měly větší šance, jak u nás není taková konkurence. Johny to bude mít těžší, jak není úplně nejvyšší na světě, ale zase je bojovník, tak to bude zajímavé.

Už víte, jaký bude formát závodu, který byl zařazen i do olympijského programu?

Vůbec, to neví asi nikdo. V trénincích si to vyzkoušíme my i pořadatelé, tak uvidíme, snad závod dopadne dobře, když je to na olympiádě… Je super, že nám tam schválili druhou disciplínu, i když mě překvapilo, že vybrali mixy, ne disciplínu, kterou máme najetou.

Chce přenést pohodičku
Na snowboardu bývá suverénní, teď si Eva Samková přibrala novou roli. Se svým manažerem a dvojnásobným mistrem světa ve skikrosu Tomášem Krausem je role průvodkyní cestovatelské show Alpami nejen za sněhem, která poběží na ČT. Až v úterý večer usedne v kině Dlabačov na veřejnou předpremiéru, uvidí dva díly poprvé ve finální podobě. „Bude to asi divný," tuší Samková. „Ale aspoň vím, co přijde, když jsem to zažila. Druhá věc je, že když si něco prožijete, někdy vám to přijde vtipnější než pak divákům. Ale snažili jsme se být vtipní," ujišťuje. Na obrazovkách už běží upoutávky na pořad. „Jsem tam taková uječená, ale to jsem normálně," směje se. „Žádné extra výkony tam nepodáváme, nejsme herci ani profesionální moderátoři. Ale snad se projeví ta pohodička, kterou jsme tam měli," věří.

Reklama

Související témata: