Hlavní obsah

Ruský mistr světa Vylegžanin v Oslu ukončí kariéru

V bílé stopě získal v roce 2015 titul mistra světa, o rok dříve na olympijských hrách v Soči skončil třikrát na stříbrném stupínku. Šestatřicetiletý hvězdný ruský běžec na lyžích Maxim Vylegžanin oznámil, že závody Světového poháru v Oslu (9. - 10. března) budou jeho derniérou v kariéře, informují ruská média.

Foto: Sport.cz

Ruský světový šampion Maxim Vylegžanin ukončí v březnu sportovní kariéru.

Článek

„Světový pohár v Oslu bude mým posledním závodem," informoval Vylegžanin novináře na světovém šampionátu v rakouském Seefeldu, kde ve středečním závodu na 15 km klasickou technikou obsadil až 33. místo.

Dlouholetý soupeř české stálice Lukáše Bauera vybojoval v Soči stříbro ve štafetě na 4x10 km, sprintu dvojic i maratonu na 50 km, později byl ale s dalšími reprezentačními kolegy včetně olympijského šampiona Alexandra Legkova obviněn z porušení antidopingových pravidel. Jejich vzorky podle vyšetřovatelů vykazovaly známky neautorizovaného otevření.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) následně všechny „hříšníky" doživotně vyloučil z her a jejich výsledky ze Soči anuloval. Vylegžanin tak nesměl startovat na MS v roce 2017 a neobjevil se ani na olympijských hrách v Pchjongčchangu.

Arbitrážní soud pro sport CAS v Lausanne však loni u 28 případů včetně toho Vylegžaninova tresty kvůli nedostatku důkazů v plné výši zrušil. Ve sbírce rodáka ze Šarkanu je i pět medailí z MS (1 zlato, 3 stříbrné a 1 bronz).

Reklama