Hlavní obsah

Královna, nebo hříšnice? Hvězdné lyžařce musí každý den pomáhat psycholožka

Seefeld/Praha

Je obdivovaná, ale některými i nenáviděná. Po odpykání trestu za doping zase v bílé stopě září. Therese Johaugová vítězí nejen v závodech Světového poháru, ale sbírá medaile i na právě probíhajícím mistrovství světa v klasickém lyžování v Rakousku. Není to ale pro ni vůbec jednoduché. „Chodím každý den k psycholožce,“ přiznává norská lyžařka.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Norská běžkyně na lyžích Therese Johaugová deklasovala na mistrovství světa v Seefeldu soupeřky ve skiatlonu na patnáct kilometrů.

Článek

Když se na podzim loňského roku vracela k závodění, vůbec nevěděla, co čekat. Budou na ni fanoušci pískat, nadávat, nebo ji přijmou zpátky? Therese Johaugová ovládla hned první závod Světového poháru ve finské Ruce a mohla tak slavit vítězný návrat po odpykání si trestu za doping. Publikum ji navíc přijalo a kolegové jí říkali, že jsou rádi, že ji zase vidí. Dojalo ji to.

Jsou ale i tací, pro které už napořád zůstane dopingovou hříšnicí. V roce 2016 byl v jejím těle nalezen anabolický steroid clostebol. Johaugová se tehdy hájila tím, že se jí zakázaná látka dostala do těla omylem. Podle jejích slov si při tréninkovém kempu v Itálii natřela popraskané rty přípravkem trofodermin, který jí dal týmový lékař.

Osmnáct měsíců nesměla závodit, přišla o olympijské hry. Díky své rodině a přátelům u lyžování zůstala a rozhodla se, že po vypršení trestu bude závodit dál. Běžkyním na lyžích teď opět vládne. Na právě probíhajícím světovém šampionátu v Rakousku přidala ke svým sedmi zlatým medailím z mistrovství světa další dvě, když vyhrála skiatlon a poté závod na 10 kilometrů klasicky.

Třicetiletá Norka je zase šťastná, avšak zároveň přiznává, že není jednoduché ustát tlak, který je na ni vyvíjen. Proto navštěvuje sportovní psycholožku Britt Tajetovou-Foxellovou. „Chodím za ní každý den a před každým závodem," říká Johaugová v norských médiích. „Pomáhá mi vytvořit vnitřní klid a pocit bezpečí, díky nimž pak mohu na trati podat nejlepší výkon,“ dodává hvězdná lyžařka.

Reklama

Související témata: