Hlavní obsah

Navrhuju sníst psy! Češi ovládli extrémní závod na sněhu

Česko se může radovat! Má své mistry světa v atraktivní disciplíně snowkiting na dlouhou vzdálenost. Těmi jsou Jan Šimek a Miroslav Schutz, kteří tvoří dvoučlenný tým s velmi vtipným jménem "Navrhuju sníst psy" odkazujícím na klasickou cimrmanovskou hlášku z divadelní hry Dobytí severního pólu. A o co že vlastně ve snowkitingu jde?

Foto: Twitter: VAKE

Český tým Navrhuju sníst psy při příjezdu do cíle závodu VAKE 2019.

Článek

Závodník na lyžích nebo snowboardu při jízdě využívá sílu větru - pohybuje se tím, že se opře do draka. Kiting je sport se širokým využitím, je možné kitovat nejen na sněhu (snowkiting), ale třeba i na vodě (kiteboarding či kitesurfing).

Česká dvojice v Norsku vyhrála závod zvaný VAKE, jenž je zároveň mistrovstvím světa. V rámci snowkitingu jde o jeden z nejtěžších závodů vůbec. Jeho pravidla jsou přitom celkem jednoduchá - dvojice se musí nejrychleji přepravit z bodu A do bodu B a cestou projet několik kontrolních bodů, jinak se mohou pohybovat volně.

Vše je ale mnohem obtížnější, než se na první pohled zdá. Vítr si totiž často dělá, co chce. Navíc vzhledem k tomu, že jde o několikadenní závod, jsou účastníci nuceni nést s sebou veškeré vybavení nutné pro přežití ve volné přírodě. Jednou z podmínek je totiž to, že týmy musejí být soběstačné a ve volné přírodě přežít.

Trasa je dlouhá zhruba 200 kilometrů, ale vzhledem ke směru větru a terénním podmínkám může být reálně až dvojnásobná.

Právě kvůli náročnosti VAKE jsou na jeho účastníky kladeny velké požadavky co do zkušeností s pobytem v divoké přírodě a chladu. Musejí mít odpovídající vybavení a být schopni postavit stan i v extrémních podmínkách, dále je nutná výborná orientace v mapách a používání kompasu i GPS navigace. Samozřejmostí je také předchozí bohatá zkušenost se snowkitingem.

Český tým jen o osm minut porazil švýcarsko-německou dvojici The Windy Alpboys ve složení Jonas Lengwiler a Florian Gruber. Třetí skončili Dánové Thomas Francis Beckett a Anders Francis Beckett z týmu Beckett Brothers.

Reklama