Hlavní obsah

Američan překonal světový rekord ve výskoku z rampy. Z jeho úspěšného pokusu se doslova tají dech

Sölden/Praha

Tohle chtělo nervy ze železa! Dvojnásobný olympijský vítěz na freestylových lyžích David Wise vylepšil v pondělí světový rekord v nejvyšším skoku z rampy. Adrenalinový kousek předvedl v rakouském středisku Sölden. Američan vylétl do výšky 11,7 metrů.

Světový rekord ve skoku z rampy američana Davida Wise.

 
Článek

Freestylový park v proslulém rakouském středisku Sölden byl hostitelem akce Audi Nines 2019. Úspěšný americký lyžař David Wise během podniku překonal světový rekord ve skoku z rampy, když vylétl do výšky 11,7 metrů a dosavadní maximum Simona Dumonta z roku 2008 překonal téměř o metr.

Rampa zvaná quarterpipe je skokánek, který je urolbován tak, že lyžař se do výšky dostává z vertikální odrazové hrany. Poté, co dosáhne vrcholu svého letu, dopadá zpět na nájezdovou plochu. Skok v Söldenu byl pro překonání světového rekordu uzpůsoben tak, aby bylo zajištěno maximální bezpečí při dopadu.

„Je to děsivé samozřejmě. Během provedení skoku se vaše mysl musí dostat do jakési fáze autopilota a vy se v obrovské rychlosti rozjíždíte k tomu, co nastane," popisoval pocity čerstvý rekordman. „Nesmíte se bát, já vím je to bláznivé, ale najednou letíte vzduchem, a to je skvělý pocit. Chytnete se lyží, předvedete trik a cítíte se parádně," promluvil olympionik o tom, co ho na skákání baví.

Osmadvacetiletý Američan je olympijským vítězem v U-rampě z her v Soči a v Pchjongčchangu. Wise vyhrál čtyřikrát americké X Games. Nyní se může také pyšnit titulem muže, který po skoku z rampy vylétl do výšky, do které se žádný freestylový lyžař před ním nepodíval.

Reklama

Související témata: