Hlavní obsah

Tak dost. Přípravu si uhradíte. Aspoň zčásti, slyšeli čeští reprezentanti

Praha

Žádný progres. Spíš propadák. Zpackaná zima. A proto přichází razantnější opatření v domácím mikrosvětě vyznavačů severské kombinace, malé, ale o to náročnější a komplikovanější lyžařské disciplíny. Reprezentanti si část přípravy budou muset platit ze svého, rozhodlo vedení úseku. To proto, aby pak v tréninku „za své“ makali opravdu kvalitně. Ale bude to ve složité situaci bez jediného funkčního skokanského můstku v Česku stačit?

Foto: archiv

Tomáš Slavík na archivním snímku

Článek

Vedení disciplíny po nevydařené zimě nezlomilo nad trenéry ani závodníky hůl. Nepadaly hlavy. Zato se hledaly odpovědi na to, proč se zastavil progres ve výkonnosti mladých závodníků – nedávných juniorských mistrů světa a medailistů.

„Shodli jsme se, že je třeba obecně změnit přístup k reprezentantům. Pokud se chtějí dostat do světové seniorské špičky, musí pochopit, že tento sport je tvrdý a častokrát bolí. Současně je třeba, aby si uvědomili, že zejména zahraniční příprava není zadarmo," říká Tomáš Slavík, donedávna závodník, dnes sportovní ředitel Úseku severské kombinace Svazu lyžařů ČR.

Foto: Ivana Roháčková

Český sdruženář Ondřej Pažout během skokanské části loňského olympijského závodu na středním můstku.

Jedna nevydařená zima by neměla být důvodem k radikálním řešením. To je závěr ze dvou debat všech zainteresovaných v téhle disciplíně. Ale úplně beze změn to nepůjde.

„V této souvislosti od reprezentantů proto budeme vyžadovat určitou finanční spoluúčast. Nebudou to žádné likvidační částky, ale závodníci si budou muset na přípravu něco připlatit. Zvýší to jejich spoluzodpovědnost za kvalitu tréninku i výsledky," nastiňuje Slavík.

V této souvislosti reprezentanti coby kompenzaci dostanou k dispozici část reklamní plochy na kombinézách pro osobní sponzory jako v některých dalších disciplínách. Výrazně se omezí cestování a zkrátí se tréninkové bloky. Přípravu, u níž to bude možné, absolvují sdruženáři v ČR. Do ciziny budou vyjíždět na kratší skokanská soustředění prokládaná i tréninkem na Ještědu.

Jen Dvořák skončil
Realizační tým reprezentace v severské kombinaci se pro nadcházející sezonu nezměnil a také v družstvu s výjimkou Miroslava Dvořáka, který letos na jaře ukončil kariéru, se objevují známá jména. Pod vedením trenéra Marka Šablatury a jeho asistenta Vladimíra Šmída zahájí letní přípravu Lukáš Daněk, Ondřej Pažout, Tomáš Portyk, Jan Vytrval a David Zemek (všichni z Dukly Liberec).
„Pro nadcházející sezonu nemáme k dispozici tolik míst jako v té minulé, kdy mohlo startovat až pět sdruženářů. Teď máme jistou kvótu pouze dvou závodníků – jeden je placený FIS a druhý se účastní na náklady našeho svazu. Znamená to, že další členové ´áčka´ absolvují závody Kontinentálního poháru s cílem získat zde co nejvíc bodů a postupně zvýšit kvótu na tři reprezentanty,“ doplňuje šéf úseku Tomáš Slavík.

Vyváženost přípravy na dvě naprosto odlišné části disciplíny je klíčová... V minulé sezoně Češi absolvovali větší objemový trénink a byli nadupaní v běhu, těžko ale doháněli strašidelná manka z můstku. „V běžecké části se opravdu ukázalo znatelné zlepšení, ale systém tréninku nám naboural skokanskou připravenost," podotýká Slavík. „Mezinárodní špička se v posledních letech mnohem víc soustředí právě na skoky a na jednotlivé detaily – příprava se tak už hodně přiblížila profesionálním skokanům."

Foto: Ivana Roháčková

Sdruženář Miroslav Dvořák po skoku v olympijském závodě družstev. Kariéru letos ukončil.

Reklama

Související témata: