Hlavní obsah

Hvězdný lyžař Hirscher ukončil ve 30 letech kariéru

Salcburk/Praha
Aktualizováno

Nejlepší sjezdař posledních let Rakušan Marcel Hirscher oznámil ve 30 letech konec své mimořádně úspěšné lyžařské kariéry. Specialista na slalom a obří slalom během ní vyhrál všechny nejcennější tituly. Je celkovým vítězem posledních osmi ročníků Světového poháru, z olympijských her má dvě zlata a sedmkrát získal titul mistra světa.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Nejlepší sjezdař posledních let Rakušan Marcel Hirscher končí ve 30 letech kariéru. Vyhrál osmkrát Světový pohár, dvě zlata z OH a sedm titulů z MS.

Článek

Odchod z vrcholového sportu ohlásil otec sotva ročního syna dnes na tiskové konferenci v Salcburku v přímém televizním přenosu v hlavním vysílacím čase. Řekl, že rozhodnutí skončit v něm uzrálo definitivně před dvěma týdny. Důvodů měl více.

Za jeden z největších úspěchů považuje i to, že ho nepotkalo žádné vážnější zranění. Sportovat už bude jen pro zábavu. "Mám neuvěřitelné štěstí, že tady můžu sedět se dvěma zdravými koleny," řekl s připomínkou nejčastějšího problému lyžařů.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Je konec! Nejlepší sjezdař posledních let Rakušan Marcel Hirscher končí ve 30 letech kariéru. Vyhrál osmkrát Světový pohár, dvě zlata z OH a sedm titulů z MS.

"Chci hrát s dětmi fotbal, jezdit motokros... Jsem rád, že to teď budu moci dělat. Prostě jsem šťastný, že jsem zdravý a během kariéry jsem nebyl vážně zraněný," řekl. Jeho loučení se dalo očekávat, protože už na jaře po sezoně naznačil, že mu chybí další motivace.

Fenomenální slalomář v uplynulých letech naprosto dominoval lyžařským svahům. Ve Světovém poháru závodil 12 let, vedle rekordních osmi velkých glóbů posbíral také dvanáct malých a vyhrál 67 pohárových závodů. Lepší v této statistice byl pouze legendární Švéd Ingemar Stenmark (86).

Foto: Sport.cz

Bývalá americká sjezdařka Lindsey Vonnová se znovu fotila v plavkách pro magazín Sports Illustrated.

V minulé sezoně Hirscher vybojoval v Aare sedmý titul mistra světa. Vloni v Pchjongčchangu získal zlaté olympijské medaile v kombinaci a obřím slalomu, ze Soči 2014 má stříbro ze své parádní disciplíny slalomu. Světové lyžování po nedávném konci kariéry Američanky Lindsey Vonnové a norského univerzála Aksela Lunda Svindalo přišlo o další hvězdu.

S odpovědí na otázku, na který závod bude nejvíce vzpomínat, pětinásobný vítěz ankety Sportovec roku v Rakousku neváhal. "Titul mistra světa ve Schladmingu. To jsem měl husí kůži. To zůstane pro mě navždy nejkrásnějším okamžikem," uvedl.

Reklama

Související témata: