Hlavní obsah

Další mistrovství světa! Český supertalent válí už ve druhém sportu, běh má místo hospody

Praha

Sezona běžců na lyžích teprve čeká na rozjezd, největší talent v české bílé stopě ale už v neděli vyráží na mistrovství světa. Barbora Havlíčková si totiž jako doplňkový sport zvolila běh do vrchu a na letním evropském šampionátu zdrtila všechny specialistky mezi juniorkami o více než minutu. Odměnou pro ni je cesta na světový šampionát do Argentiny.

Foto: Ivana Roháčková

Nadějná běžkyně na lyžích i bez nich Barbora Havlíčková.

Článek

Ten přichází v době vrcholící přípravy na zimu, proto devatenáctiletá blondýnka dlouho váhala, jestli cestu do Jižní Ameriky neoželet. Ale s ohledem na lyžařský kalendář, kdy je juniorské mistrovství světa v německém Oberwiesenthalu nedaleko českých hranic na programu netradičně až začátkem března, do Patagonie vyrazí.

Není zdaleka jediná, kdo dokáže běhat rychle na lyžích i bez nich. Hvězdná Therese Johaugová se letos stala suverénní norskou šampionkou na desítce, Eva Vrabcová Nývltová dokonce lyžařský svět opustila a už má doma evropskou medaili z maratonu.

Havlíčková ale zatím následování jejího příkladu v plánu nemá. „Pro mě je prioritou lyžování. Sezona je ale krátká a trénink dlouhý, tak je fajn si to zpestřit dalšími závody. Nejradši bych lyžovala celý rok, ale to nejde, tak si vezmu tenisky, vyběhnu a člověk úplně vypne. Někdo jde s kamarády do hospody, já si zaběhám,“ popisuje Havlíčková.

Letošní sezona je pro ni poslední juniorskou, při výsledkové krizi českého běhu na lyžích by se ale měla více potkávat i s dospělými. Havlíčková má paradoxně na kontě start na mistrovství světa i olympiádě, ale ve Světovém poháru se dosud nepředstavila.

A tak má v kalendáři červeně zatržený víkend 18. a 19. ledna, kdy se elitní seriál po čtyřech letech vrátí do Nového Města na Moravě. „To bude kouzelné si odbýt premiéru doma,“ nemůže se dočkat.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Běžkyně na lyžích Barbora Havlíčková.

Na sezonu ji připravuje v krátké době už třetí kouč. Po Stanislavu Frühaufovi, jenž v minulosti vedl Kateřinu Neumannovou, a bývalém mistru světa Martinu Koukalovi sáhla Havlíčková po muži, který ji zná nejlépe, svém tatínkovi Jiřím. „Spolupráce s Martinem byla komplikovanější i kvůli vzdálenosti, jak já jsem ze Šumavy a on z Liberce,“ vysvětluje.

Spolupráci rodinného tandemu si nemůže vynachválit. „Táta na mě koukne a ví, jsme na stejné vlně. Je to se mnou někdy složitější. Jak jsem tvrdohlavá a někdy nemám dobrou náladu, až je mi někdy táty líto, že to schytá,“ přiznává nadějná lyžařka.

Reklama