Hlavní obsah

Na sjezdovce jako na dálnici, Ledecká je nejrychlejší ze všech. Rychlost mám po mámě, tvrdí

Michal Osoba (Ga-Pa)Sport.cz

Maminka Ester Ledecké Zuzana se za cílem sjezdu v Garmisch-Partenkirchenu spokojeně usmívala, ale víc, než skvělé třetí místo její dcery, ji hřála jiná věc. „Já jsem vždycky hlavně ráda, když Ester dojede dolů ve zdraví,“ prohodila.

Foto: Gianni Auletta, ČTK/AP

Ester Ledecká si jede pro třetí místo v Ga-Pa.

Článek

Sjezdovka Kandahar 1 patří v ženském Světovém poháru mezi nejobtížnější, bývá označována za protějšek mužského Kitzbühelu. Jenže v bitvách, které rozhodují setinky, není moc prostoru pro opatrnost…

„Ale já nikdy neriskuju,“ zdůrazňuje Ledecká pověstná tréninkovou píli i důkladnou teoretickou přípravou na každý závod. „Vím, co od jízdy čekat, kde mě to bude vynášet. Jsem připravená,“ vyprávěla Ledecká po sjezdu v Ga-Pa, kde dosáhla nejvyšší rychlosti ze všech sjezdařek. Na úvodním úseku jí naměřili téměř 125/km v hodině.

Foto: Marco Tacca, ČTK/AP

Ester Ledecka na stupních vítězů v Garmisch-Partenkirchenu.

Ledecká si lebedí, když sviští sjezdovkou na úrovni maximální povolené rychlosti na českých dálnicích. „Je to takový unikátní a vzrušující pocit, že jsem z toho vždycky úplně hotová. Strašně mě to baví,“ vypráví a její tvář za lyžařskými brýlemi pookřeje.

Zálibu v rychlosti má podle svých slov přitom právě po mamince. „I v autě jezdí daleko rychleji. Když jedeme třeba na Kaunertal, rozpálí to a vždycky je tam první,“ usmívá se.

I na lyžích dvojnásobná olympijská vítězka na svoji maminku dlouho ztrácela. „Jela jsem závod, mamka vedle po turistické sjezdovce a stejně byla dole první. Takže mi doteď říká, abych jezdila rychle, ale opatrně,“ popisuje.

Na rozdíl od některých soupeřek Ledecká nevyužívá airbag, kteří sjezdaři vozí na zádech pod kombinézou. Funguje podobně jako ten v autě, při nárazu se nafoukne a ochrání sjezdaře. „Ještě jsem ho nezkoušela, i když maminka mě do něj trochu tlačí,“ připouští.

Odrazuje jí příběh jednoho z rakouských sjezdařů, u něhož se spekulovalo, jestli airbag po pádu spíše nepřispěl ke zlomenině obratle. „Tím argumentuju. Ale určitě ho někdy vyzkouším, jen jsem dost konzervativní. Trvá mi, než si zvyknu na něco nového. I tyhle chrániče už mám několik let,“ ukazuje si na předloktí.

Reklama