Hlavní obsah

Spolupráce s Ledeckou? Zakázáno! Česká hvězda rozděluje zahraniční týmy

Michal Osoba (Ga-Pa)Sport.cz

Na pódiu samé úsměvy, objetí a gratulace. Upřímné? „Mně ty holky přijdou všechny sympatické a říkají, že mi to přejí. Tak nevím, jestli jsou tak dobré herečky, nebo je to pravda, ale já chci věřit, že jsme tu dobrá parta. Také jim přeju a nejlepším vždy jdu gratulovat,“ popisuje česká hvězda bílých svahů Ester Ledecká. Jenže v zákulisí probíhá mnohdy nesmlouvavý konkurenční boj.

Foto: Marco Tacca, ČTK/AP

Stupně vítězů v Ga-Pa, zleva Federica Brignoneová z Itálie, Němka Viktoria Rebensburgová a Ester Ledecká.

Článek

Dávno pryč jsou doby, kdy elitní sjezdařky i jejich týmy braly Ledeckou jako roztomilé zpestření ze světa snowboardingu. Teď už dvojnásobná olympijská vítězka získává skalpy i největší es, prosazuje se na stupně vítězů a může živit naději na křišťálový globus za sjezd.

A někteří to nesou se skřípěním zubů. „Je to znát, spolupráce s týmy už samozřejmě není taková jako dřív,“ přitakává kouč Ledecké Tomáš Bank.

Foto: Gianni Auletta, ČTK/AP

Ester Ledecká si jede pro třetí místo v Ga-Pa.

Ve sjezdu je zejména pro početně slabší týmy spolupráce nezbytná při společných trénincích i natáčení jednotlivých pasáží sjezdovky. A zatímco dřív vycházely i alpské sjezdařské velmoci vstříc, teď se tým Ledecké setkává s odmítavými reakcemi.

„Občas cítíme nějaké kroky proti nám, třeba Němci už udělali pár věcí, které vůči nám nebyly úplně fér,“ postřehl Bank. „Ale nijak nás to neovlivní, spíš se tomu zasmějeme,“ ujišťuje.

Naopak když je Ledecká na trati, jedou kamery zahraničních týmů naplno. „Rakušané prý mají Ester hodně dobře zanalyzovanou, jen nevím, k čemu jim to je,“ pousměje se Bank.

Rakouské ženské sjezdové lyžování prochází výsledkovou krizí, v Ga-Pa byla nejlepší desátá Elisabeth Reisingerová, v celkovém pořadí SP nemají v top ten Rakušané nikoho. „Jejich šéfové jim zakázali s námi spolupracovat. Ale ti kluci z týmu nás mají rádi a jsou strašně fajn, takže nám to řekli a jsou s námi dál,“ těší Banka. „Jen se bojím, že už tam po sezoně nebudou, jak se těm holkám v rychlostních disciplínách nedaří,“ přiznává.

A tak se spojuje s dalšími menšími týmy, se Slovinkou Ilkou Stuhecovou si Ledecká během sezony při závodech dávala rady do vysílačky, spolupráce fungovala i s Rusy.

„Po výsledcích doma v Soči minulý týden ale dostali zákaz výjezdů do Evropy. Tak jsme se teď na hotelu domluvili s Francouzi. Ale jen na tyhle závody, příště to musíme zase nějak vymyslet,“ dokládá Bank, že pozice trenéra obnáší i nemalou porci sportovní diplomacie.

Reklama

Související témata: