Hlavní obsah

Bauer: Zlatou hlavou radši nechci nikoho provokovat

Václav ProcházkaSport.czPrávo

Podle nejlepšího možného scénáře začala v pátek Tour de Ski pro naší současnou běžeckou jedničku Lukáše Bauera. Český reprezentant vyhrál v Novém Městě na Moravě prolog a do sobotní volné patnáctky půjde v roli lídra seriálu. "Plán mám jednoduchý: na nic nečekat a vyrazit," říká Bauer v rozhovoru pro Právo.

Článek

Start do běžecké Tour de Ski v Novém Městě vám vyšel nad očekávání...

První etapa a hned vítězství. Dobrá premiéra.

Pod čepicí jste fandům ukryl úpravu vlasů. Co vás to popadlo s černým přelivem?

Šli jsme do toho s Jakšíkem (týmovým kolegou Jakšem – pozn. aut.) tak jako loni před mistrovstvím světa s Dušanem Kožíškem. Tehdy jsme se hecli, černou barvou vlasů jsme se aklimatizovali na Japonsko. Ale na medaili to v Sapporu pak nevyšlo, na padesátce mi utekla.

Nebyla by teď ke zlatému trikotu lepší zlatá barva vlasů?

Tohle si nechám do konce Tour i po ní, než to odroste. Čím víc si nějak hraješ na zlato, tím hůř to dopadá. Zlatou hlavou nechci nikoho provokovat.

Slavit dílčí etapový úspěch – třeba jen malým pivem – se taky asi nehodí...

Nic nechystám. Nechci zpomalovat regeneraci.

V cíli jste padl na kolena, byl jste po krátkém prologu na pokraji sil?

Byl jsem rád, že už můžu zastavit, ale po patnáctce je samozřejmě únava větší. Od začátku jsem do toho šel naplno. Vydržel jsem tempo déle než ostatní a ve druhé půlce už jsem vedl.

Paradoxně vedle zlatého trikotu máte i ten pro nejlepšího sprintera, ač krátké závody jinak většinou vynecháváte. Zahrozíte specialistům i v neděli? 

Uvidíme v Praze.

Trenér Petrásek říká, že vás musí trošku chránit, abyste mu neonemocněl jako  v minulosti. Co z toho plyne?

Dost lidí mě pasuje na nejlepšího domácího závodníka a jednoho z favoritů Tour.  Proto jsem přišel s nápadem mít pro sebe k dispozici člověka. Nakonec je to doktor Koldovský, stará se, abych se co nejdříve dostal  do teplých a suchých věcí. Případně mi pomůže probíjet se davem, abych mohl co nejvíc regenerovat.

Jak o vás v týmu při rychlém sledu závodů pečují?

Po vyhlášení jsem šel na doping. Pak mě odvezli do hotelu Horník, převlékl jsem se a s Jakšíkem jsme se šli proběhnout, protože dole na trati se nešlo vylyžovat. Laktát je potřeba z nohou dostat rychle pryč. A na to přichází lehčí masáž.

Co se vám honí hlavou, když prohlížíte výsledky s výhledem na sobotní etapu?

Jsem rád, že mám navíc k dobru patnáctisekundovou bonifikaci. Plán mám jednoduchý: na nic nečekat a vyrazit jako na normální patnáctku. A když mě Teichmann dojede, zkusím s ním spolupracovat. Hjelmeset asi ztratí, je lepší v klasice.

Diváků čekají v sobotu víc, na první závod jich bylo asi jen 5000...

Ve dvou kopcích ale povzbuzovali tak, že jsem jel, abych byl rychle pryč.

Jaké to je vůbec závodit doma?

Tlak je značný. Ale je to příprava na ještě větší stres při mistrovství světa za rok v Liberci.

Reklama