Hlavní obsah

Pražská lyže se přesune z Hradu na Výstaviště

PRAHA

Po loňské premiéře nebude ani letos chybět v programu seriálu v běhu na lyžích Tour de Ski, který je součástí Světového poháru, sprinterský závod v Praze. Místo kritizovaného Hradčanského náměstí se ale přesune do prostor holešovického Výstaviště, kde vyroste regulérní trať v délce 900 metrů a s minimální požadovanou šířkou osm metrů. Jako třetí díl série se závod pojede v pondělí 29. prosince.

Článek

„Loňský závod nebyl hodnocen úplně pozitivně, především co se závodní stránky týká. Jsem rád, že jsme přesto znovu dostali důvěru Mezinárodní lyžařské federace FIS. Letos by mělo být vše bez problémů, zatím poslední kontrola FIS proběhla v úterý a inspektoři vyjádřili spokojenost s výběrem místa i dosavadní organizací,“ uvedl ředitel Pražské lyže Luděk Sáska na čtvrteční tiskové konferenci.

"Hradčanské náměstí bylo loni až příliš přeplněné. Pořadatelé se z toho ale poučili a FIS velice kvituje přesun na Výstaviště," podotkl šéf běžeckého úseku FIS Jürg Capol.

Závod bude umístěn v prostoru mezi hlavním vchodem na Výstaviště a Průmyslovým palácem a část tratě zavede závodníky směrem k hokejové Tesla Aréně. Okruh bude mít délku 900 metrů a šířku osm metrů, na startu a v cílové rovince pak 10-12 metrů. Ženy absolvují při svých rozjížďkách jeden okruh, muži objedou pomocí spojky před Průmyslovým palácem necelá dvě kola v délce 1500 metrů. Součástí okruhu bude také 70 metrů dlouhé přemostění ve výšce 4,5 metru a „pivně-lyžařský“ stan, který bude postaven přes trať a závodníci jím budou projíždět přímo mezi diváky.

Plán tratě Pražské lyže 2008 na holešovickém Výstavištifoto: www.prazskalyze.cz

Zatímco v loňském roce připravovali organizátoři sníh pro závod na Strahově a na Hradčany jej dopravovala těžká technika, v Holešovicích bude výrobna přímo v místě závodu. „Sníh se bude tvořit v zadní části na Výstaviště, na tzv. Bruselské cestě,“ upřesnil Sáska. Pokud by hrozilo teplé počasí, jsou organizátoři připraveni vyrábět sníh v chladnější lokalitě mimo Prahu. „Ale nijak extrémně daleko,“ dodal bez bližšího upřesnění šéf závodu.

Narozdíl od minulého ročníku, kdy se záhy po skončení závodu vrhly na Hradčanské náměstí úklidové čety a sníh zmizel před očima, akce na Výstavišti bude dvoudenní. Po samotném závodu Světového poháru se totiž v úterý uskuteční ještě závod pro širokou veřejnost.

„Závod nebude jen pro světovou špičku, den po Pražské lyži se uskuteční Praue Ski Open pro každého příznivce běhu na lyžích. Stačí přijít s lyžemi, nechat si připnout čip a můžete vyrazit do boje s časem. Závod veřejnosti bereme stejně vážně a pro vítěze bude připravena velice atraktivní cena. Současně se pojede jeden ze závodu série Hledá se nová Kateřina Neumannová,“ vysvětlila čestná prezidentka Pražské lyže Kateřina Neumannová.

Reklama