Hlavní obsah

Předchůdkyně Ledecké a olympijská šampionka Veithová chystá odchod ze světa lyžování

Olympijská vítězka v superobřím slalomu z roku 2014 Anna Veithová se chystá ukončit lyžařskou kariéru. Třicetiletá rakouská reprezentantka, jíž předloni v Pchjongčchangu Ester Ledecká senzačně o jedinou setinu sebrala radost z obhajoby olympijského prvenství, oznámí podle webu listu Kronen Zeitung odchod do sportovního důchodu ještě v tomto měsíci.

Foto: Profimedia.cz

Anna Veithová hodlá ukončit aktivní kariéru

Článek

Rakouské lyžování tím necelý rok po Marcelu Hirscherovi přijde o další hvězdu bílých svahů. Veithová, jež do roku 2016 závodila pod rodným jménem Fenningerová, vedle triumfu v Soči získala tři tituly mistryně světa a dvakrát vyhrála celkové hodnocení Světového poháru.

Na MS ovládla v roce 2011 v Garmisch-Partenkirchenu superkombinaci a o čtyři roky později v Beaver Creeku super-G a obří slalom, navíc tam byla druhá ve sjezdu. Velký křišťálový glóbus vybojovala v letech 2014 a 2015, kdy v obou případech také zvítězila v hodnocení obřího slalomu.

Od té doby ji ale opakovaně srážela zranění kolen a v SP zaznamenala už jen tři medailová umístění včetně triumfu v super-G ve Val d'Isere při jednom z comebacků. Naposledy byla na stupních vítězů krátce po stříbru na ZOH v Pchjongčchangu, kdy skončila rovněž druhá v Crans Montaně. Trojnásobná rakouská Sportovkyně roku v SP celkem vyhrála 15 závodů, z toho jedenáct v obřím slalomu, a vybojovala 45 pódiových umístění.

Podle listu, který je mediální partnerem Rakouského svazu lyžařů, mohou být za chystaným koncem kariéry hvězdné lyžařky osobní důvody. S manželem a bývalým snowboardistou Manuelem Veithem provozují hotel v Rohrmoosu a plánují založit rodinu.

Reklama