Hlavní obsah

Bauerovu přípravu ve Finsku zkomplikoval zub moudrosti

PRAHA

Dvoudenní pauzu v přípravě na start nového ročníku Světového poháru musel v Muoniu přetrpět český běžec na lyžích Lukáš Bauer. Úřadujícímu vítězi elitního seriálu se na konci minulého týdne ozval zub moudrosti a český reprezentant se ocitl v péči finských lékařů. „A už jsem bez moudráků,“ hlásil Bauer zkraje tohoto týdne, v jehož závěru jej čeká test formy při závodech FIS.

Článek

Bauera poslední osmička trápila naposled před měsícem, z plánovaného preventivního zákroku v Česku ale sešlo, protože zubař českého závodníka onemocněl. „"Tak jsem si řekl, že když nejsou problémy, tak tam zub nechám," líčil suverén minulé sezóny na svých internetových stránkách. Zub se ovšem zcela v souladu se zákonem schválnosti ozval právě na soustředění za polárním kruhem.

Minulý čtvrtek začala Bauera bolet dáseň a v pátek bylo jasné, že se bez zákroku zubaře neobejde. „"Všechno je v pořádku, ale s ohledem na to, že jde o osmičku, tak jsem dva dny netrénoval," uvedl závodník z Božího Daru. Komplikace se zubem moudrosti řešil během finální přípravy i loni. „Snad je to dobré znamení, že  by zima mohla být stejná,“ věří.

Na tratích je husto 

Na lyže se Bauer znovu dostal v pondělí a již netrpělivě vzhlíží k blížícímu se víkendu, kdy jej v Muoniu čeká ostrý test formy při závodech FIS. V pátek poběží sprint a v sobotu klasickou patnáctku. Nedělní volnou patnáctku vynechá. „Tak jako loni, abych pak zbytečně nespekuloval, kam mě to může ve svěťáku hodit,“ podotkl.

Do Muonia se během posledních týdnů sjelo široké závodnické spektrum, i když ani na dalekém severu nejsou podmínky stoprocentní. Za minulý týden sněžilo jen jednou a z 90 procent se jezdilo na umělém sněhu na okruhu v délce 2,5 km. „Dá se jezdit celkem dobře, ale houstne to a místy to už připomíná Václavák. Důležité ale je, že nemusíme běhat po svých. A i přes omezené možnosti je to výrazně lepší než na ledovci,“ přiblížil Bauer.

Jednička českého běhu na lyžích zůstane se svými reprezentačními kolegy v Muoniu do příští středy, kdy se celý ansámbl přesune do švédského Gällivare. Tam 22. listopadu startuje nová sezóna, jejímž vrcholem bude únorové mistrovství světa v Liberci.

Reklama