Hlavní obsah

Sdruženář Churavý se na úvod SP blýskl čtvrtým místem

Nejzkušenější český sdruženář Pavel Churavý dosáhl hned v úvodním závodu sezóny Světového poháru druhého nejlepšího výsledku v kariéře. Jednatřicetiletý člen Dukly Liberec v sobotu v Kuusamu obsadil čtvrté místo a přiblížil se svému téměř sedm let starému životnímu výkonu.

Foto: archiv

Pavel Churavý

Článek

Naposledy skončil Churavý mezi nejlepšími deseti v A skupině SP v lednu roku 2002, kdy v domácím závodě v Liberci dojel druhý. Základ sobotnímu úspěšnému vystoupení dal český sdruženář už ve skokanské části, po níž mu patřilo osmé místo. "Skok mi vyšel opravdu bezvadně, byl můj rekordní," pochvaloval si v rozhovoru s ČTK Churavý.

Do běhu na deset kilometrů vyrazil minutu a pět vteřin po vedoucím Jannem Ryynänenovi a svou pozici ještě vylepšil. Většinu závodu se pohyboval ve skupince bojující o čtvrté místo a v závěru měl nejvíce sil. "První čtyři kilometry jsem se trápil, ale pak už to bylo dobré. V cílovém kopci jakoby ve mě bouchly saze," prohlásil.

Za třetím Anssim Koivurantou z Finska zaostal Churavý o 12 sekund. Dalšího domácího sdruženáře Ryynänena odsunul na druhé místo obhájce celkového vítězství SP Ronny Ackermann z Německa, jenž startoval ze čtvrté pozice. Churavý na něj ztratil 38,1 sekundy. "Je to parádní výsledek. Jsem sice hodně unavený, ale nálada je výborná," prohlásil. "Teď se musím koncentrovat na zítřek," dodal.

Na body v sobotu dosáhl z českého kvarteta ještě Tomáš Slavík, jenž obsadil 20. místo. Miroslav Dvořák byl dvaatřicátý, Aleš Vodseďálek pětatřicátý.

Druhý závod je v Kuusamu na programu v neděli.

Reklama