Hlavní obsah

Ve Vesci bude brzy dost sněhu, říká mluvčí šampionátu

LIBEREC

Mrazivé počasí umožňuje pořadatelům mistrovství světa v klasickém lyžování, které začne za sedm týdnů v Liberci, vyrábět v běžeckém areálu ve Vesci už týden zásoby sněhu. Sněhová děla tam nastříkala 20.000 metrů krychlových technického sněhu. K zajištění kvalitních běžeckých stop ho je potřeba ještě o třetinu více, řekl dnes ČTK mluvčí organizačního výboru šampionátu Zdeněk Soudný.

Článek

"V areálu máme 28 děl a šest tyčí. Jsou v nepřetržitém provozu již od Vánoc, vody máme zatím také dost," uvedl Soudný. Pořadatelé budou podle něj dělat zásoby sněhu, dokud vydrží mráz. V okolí tratí vytvoří deponie, kde budou sníh skladovat pro případ, že by přišla obleva.

Sněhovou techniku obsluhují dva pracovníci. Na kolik výroba umělého sněhu přijde, Soudný neupřesnil. Na skokanském můstku pod Ještědem leží podle něj mnohem více sněhu než ve Vesci a těžkosti s ním tam s velkou pravděpodobností nehrozí.

Pořadatelé letos začali ve Vesci již jednou zasněžovat v polovině prosince, kvůli teplu jim ale před Vánocemi všechen sníh roztál.

Liberec měl loni velké problémy kvůli nedostatku sněhu při Světových pohárech v běhu na lyžích. Pořadatelé ho nechali nakonec na tratě navézt z Jizerských hor. Světové poháry, které sloužily jako zkouška pro MS, se uskutečnily v omezené podobě. Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová získala za navážení sněhu z Jizerských hor do Liberce nominaci do soutěže Dětí Země Ropák roku. Firmy, které sníh dovážely z chráněné krajinné oblasti, dostaly pokuty.

Reklama

Související témata: