Hlavní obsah

Janda se vytáhl v kvalifikaci v Ga-Pa čtvrtým místem

Skokan Jakub Janda zvládl výborně kvalifikaci na druhý závod Turné čtyř můstků a v Garmisch-Partenkirchenu ve středu obsadil čtvrté místo. Na Nový rok se v německém středisku představí tentokrát jen trio českých reprezentantů, neboť Borek Sedlák se mezi postupující padesátku nevešel.

Článek

Kvalifikaci vyhrál suverénně Rakušan Gregor Schlierenzauer, druhý muž průběžného pořadí Světového poháru, jenž skočil 135 metrů. Vítěz úvodního podniku Turné a lídr SP Simon Ammann ze Švýcarska kvalifikaci jako jediný vynechal a ve středu nastoupí v prvním kole právě proti Schlierenzauerovi.

Bývalý vítěz Turné Janda skočil 125,5 metru a zaostal o tři a půl metru za druhým Finem Harrim Ollim. Třetí Rakušan Wolfgang Loitzl dolétl o metr dál než český reprezentant.

Jandovým soupeřem v k.o. duelu bude osmnáctiletý Němec Felix Schoft, který dosud pouze jednou bodoval ve Světovém poháru. Má však výhodu domácího prostředí, neboť závodí za klub z Ga-Pa.

Vhodný protivítr 

"Pomohly mi asi i podmínky, které dneska nebyly špatné," připustil Janda, jemuž foukl vhodný protivítr. "Ale celý závod byl nevyzpytatelný, vítr se tam točil," řekl český skokan.

Před Turné se nechal slyšet, že by mu pomohl jeden kvalitní výsledek, aby se definitivně vrátil do absolutní špičky. "Nevím, jestli to mohl být ten pokus, který by mě vrátil tam, kde bych chtěl být. Musíme to rozebrat na videu," dodal.

Druhým nejlepším Čechem v kvalifikaci byl Ondřej Vaculík, jenž obsadil 28. pozici a vyzve dalšího domácího skokana Michaela Neumayera. Nedařilo se Romanu Koudelkovi, jenž skončil čtyřiačtyřicátý a čeká ho těžký souboj se Švýcarem Andreasem Küttelem. Sedlák obsadil 53. místo.

Garmisch-Partenkirchen - kvalifikace:
1. Schlierenzauer (Rak.) 134,5 b. (135,0 m), 2. Olli (Fin.) 119,2 (129,0), 3. Loitzl (Rak.) 117,7 (126,5), 4. Janda (ČR) 114,9 (125,5), ... 28. Vaculík 102,9 (120,5), 44. Koudelka 97,5 (117,5), 53. Sedlák (všichni ČR) 90,6 (114,5).

Reklama