Hlavní obsah

Lyžař Bank má stále problémy, ohroženo je i mistrovství světa

PRAHA

Lyžař Ondřej Bank nemusí kvůli svému rok starému zranění stihnout ani mistrovství světa ve Val d'Isere. Jizva po otevřené fraktuře holenní a lýkové kosti je totiž stále citlivá a nejlepší český sjezdař dokonce už kvůli zmírnění potíží sáhl k použití lokálního anestetika.

Foto: PRÁVO/Karel Felt

Ondřej Bank

Článek

V úterý odjel do Kitzbühelu, kde se loni zranil, aby trénoval a rozhodl se, zda sezónu vůbec nezahájí, nebo do Francie na MS nakonec odjede. Před šampionátem ale rozhodně už závodit nebude.

Už před měsícem hovořil Bank o tom, že se jeho noha chová velmi nevyzpytatelně. "Nezměnila se," trpce podotkl v rozhovoru s ČTK Bank. "Je to pořád to samé, hodně citlivé. Vyzkoušeli jsme snad všechno," dodal. Moc chce ale stihnout MS, které začne za dva týdny, i proto sáhl k metodě lokálního umrtvení. "Aby se přerušila smyčka bolesti, už týden je to lepší," našel přeci jen trochu pozitivní notu.

Bank si otevřenou zlomeninu přivodil přesně před rokem při tréninku na sjezd v Kitzbühelu. Tehdy při závěrečném skoku dopadl víc na jednu nohu, která nevydržela tlak o botu. Právě hrana přeskáče, která na jizvu tlačí, mu dělá problémy. "Tu botu jsme upravovali mnohokrát, teď budu mít nový jazyk," prozradil Bank. Kost má srostlou, ale pod kůží mu dělají trable malé jizvičky. "Asi jak kost roztrhala svaly a měkké tkáně," přemítal.

V Kitzbühelu Banka čeká pouze trénink

Do konce týdne bude v Kitzbühelu trénovat. Nikoliv ale při sjezdu na Hahnenkamu, to by ještě nezvládl. Bude jezdit na jiné sjezdovce slalom a obří slalom. "Na začátku příštího týdne budu moudřejší," řekl. Že se jede po dlouhé době podívat na závod SP právě do Kitzbühelu, to ho nechává klidným. "Je to normální, nebere mě to," řekl.

Sedmadvacetiletý Bank je zkušený pacient. Zlomenou nohu měl třikrát, kolenní vazy přetržené dvakrát a operací víc než deset. "Ale je pravda, že jsem si nemyslel, že mi to zranění bude dělat problém ještě po roce," prohlásil. Už si prý na zdravotní trable zvykl. "Beru to tak, že sport je riziko a že to k tomu patří. Nikdy jsem neříkal, že lyžování je celý můj život. Nezměním to, můžu jen bojovat," uvedl.

Fyzickou kondici má dobrou

I kdyby se Bank dal na poslední chvíli do pořádku, nelze od něj očekávat životní výsledky. Lyžař musí závodit, rozjezdit se. Bank má alespoň dobrou kondici. "Dá se říct, že už osm měsíců jen kondičně trénuju. Je to lehce na palici, když je člověk pořád v posilovně a nemůže to přenést na lyže," stěžoval si. Šanci, že se mu podaří dát se do MS do pořádku, vidí tak na 70 procent. "Udělám pro to všechno," prohlásil.

Přestože zbývá ještě rok, má už Bank v hlavě olympijské hry ve Vancouveru. Bojí se trochu, aby případným lyžováním v této sezoně si ještě víc neublížil a nepřišel o šanci závodit v Kanadě. "Loni jsem si taky říkal, že do mistrovství světa zbývá ještě rok," porovnal Bank. Proto se nehodlá letos vracet za každou cenu. "Určitě nepojedu přes bolest, na to už jsem dost rozumný," řekl. V Rakousku uvidí, jestli mu anestetikum pomůže i na lyžích. "A podle toho se bude dál plánovat," dodal.

Reklama