Hlavní obsah

Bauer opět začal s tréninkem na blížící se MS v Liberci

PRAHA

Nejlepší český lyžař Lukáš Bauer se začal po onemocnění a týdenním klidu opět připravovat na domácí mistrovství světa v Liberci. A to i přesto, že není zcela zdráv. „Na sto procent v pořádku bych byl třeba až za 14 dnů nebo déle, ale to si s ohledem na šampionát nemůžeme dovolit,“ prohlásil Bauer, jenž až v pátek dobral antibiotika.

Článek

Dýchací potíže jej provází celou letošní sezónu, i proto nechal celý týden své tělo odpočívat. „V týdnu jsem nedělal vůbec nic,“ vypráví na svých oficálních stránkách. Do lyží se poprvé po přestávce obul v sobotu. „Začal jsem se rozlyžovávat - v sobotu jsem se byl na tři čtvrtě hodiny projít na lyžích a v neděli už jsem se na hodinu sklouznul turistickým tempem,“ upřesňuje.

Do tréninku se pustil loňský vítěz Světového poháru po konzultaci s lékařem Martinem Koldovským. „Zvolila se varianta, že začnu lyžovat a zvýšeným vydechováním bych si měl vyčistit průdušky,“ pokračuje Bauer. „Má silnější léky, které posilní preventivní léčbu astmatu. Jeho problémem jsou v současné době zahleněné dýchací cesty a průdušky, takže mu pohyb může pomoci, že to odkašle,“ upřesňuje Koldovský.

Domácí šampionát za risk stojí

„Na sto procent v pořádku bych byl třeba až za 14 dnů nebo déle, ale to si s ohledem na šampionát nemůžeme dovolit. Pokud jen pokašlávám a není většinová šance, že organismus neutrpí s výhledem do budoucna, tak jsme se rozhodli do toho jít. Na šampionátu se ode mne hodně očekává a je to i jeden z velkých okamžiků mé kariéry,“ vysvětluje lyžař risk, do něhož se rozhodl pustit.

Svou formu se pokusí Bauer naladit přesně na závody libereckého šampionátu. I po týdenním klidu se prý cítí fit. „Nemám pocit únavy, mám jen trošku vyšší klidové tepy,“ říká. „Ve formě je třeba být do 20. února (jede se 15 km). Do té doby budu pracovat,“ ujišťuje české fanoušky Bauer, jenž nemá v plánu měnit svůj původně naplánovaný program. Vítěz loňského Tour de Ski chce startovat kromě své nejsilnější trati na 15 kilometrů klasicky také ve štafetě, skiatlonu a pokud se bude cítit zdravotně v pořádku, tak i na trati 50 km.

Reklama

Související témata: