Hlavní obsah

Lyžař Albrecht vyvázne z těžkého pádu bez trvalých následků

INNSBRUCK

Švýcarský lyžař Daniel Albrecht nebude mít z hrozivého pádu při tréninku na sjezd v Kitzbühelu žádné trvalé následky. Oznámili to v pátek lékaři z nemocnice v Innsbrucku, kde se pětadvacetiletý závodník ve čtvrtek po třech týdnech probudil z umělého spánku.

Článek

"Jeho stav nám dělá radost," řekla neuroložka Bettina Pfauslerová. Albrecht, který při pádu na cílovém skoku sjezdovky Streif 22. ledna utrpěl zranění hlavy a plic, může pohybovat končetinami a netrpí ztrátou paměti. Mistr světa v superkombinaci z roku 2007 už je schopen se posadit a odpovídat ano, či ne na jednoduché otázky.

Lyžařovy plíce se kvůli prodělané infekci nevrátí do stavu před pádem, ale Albrecht by s nimi neměl mít zásadní problémy. "Byly tam komplikace a bude mít jizvy v pravé plíci, ale to by mu nemělo zabránit v normálním životě," uvedl ošetřující lékař Stefan Schmid.

O tom, zda bude Albrecht moci pokračovat ve sportovní kariéře, lékaři nechtějí mluvit. "Lyžaři nejsou maratonci, takže to snad bude v pořádku," uvedl lékař švýcarské reprezentace Hans Spring s ohledem na poškození plic. "Může mluvit, ale má potíže s hlasem, protože měl dva týdny zapojené trubice a má to oteklé."

Závody ve Val d'Isere pacient v innsbrucké nemocnici nesleduje. "Při tom by si moc neodpočinul, kdyby viděl kamarády, jak jezdí," řekl se smíchem Spring v narážce na dnešní obří slalom.

Albrechtův otec už se těší, až syna bude moci odvézt domů. "Ještě se mnou nemluvil, ale chytil mě za ruku a v té chvíli mi spadl kámen ze srdce," svěřil se Martin Albrecht švýcarské televizi. Kdy lékaři propustí sjezdaře do domácího ošetření, není ještě jasné.

Reklama