Hlavní obsah

Běžci na lyžích jedou na sever bez Jakše

PRAHA

Bez Martina Jakše odletí ve čtvrtek čeští běžci na lyžích k pokračování Světového poháru ve finském Lahti, kde je o víkendu na programu závod sprinterů a distanční závod na 10, resp. 15 kilometrů volnou technikou. Dvaadvacetiletý účastník mistrovství světa v Liberci v úterý musel odvolat svou účast na severské misi kvůli nachlazení.

Článek

„V pondělí ráno mě začala bolet hlava a v krku, měl jsem zvýšenou teplotu. Podařilo se nám nástup zachytit a už je to lepší, na pár dní ale musím stejně na lyžování zapomenout,“ uvedl Jakš pro Sport.cz. Jak dlouho bude loňský vítěz klasické patnáctky na mistrovství světa závodníků do 23 let bez tréninku, ukáží výsledky krevních testů, které budou mít lékaři k dispozici zítra.

V neděli ukončený šampionát v Liberci se Jakšovi vůbec nevydařil. V závodu na 15 km klasicky byl dvaadvacátý, v týmovém sprintu spolu s Alešem Razýmem nepostoupil do finále a tragický výkon předvedl zejména ve štafetě na 4x10 km, v níž na prvním úseku nabral obrovskou ztrátu a pohřbil tak medailové ambice českého kvarteta.

Trenér mužské reprezentace Miroslav Petrásek chtěl pozvednout sebevědomí mladého závodníka nominací na kompletní zbytek sezóny a o to víc jej Jakšovo onemocnění mrzelo. „Jsem naštvanej, chtěl jsem, aby závodil. Po Lahti ale nejspíš vynechá i padesátku v Trondheimu a bude připravený až na finále sezóny ve Stockholmu a Falunu, kde čeká závodníky minitour tří závodů,“ prohlásil pro Sport.cz Petrásek.

V české výpravě tak na sever odletí Lukáš Bauer, Martin Koukal, Dušan Kožíšek, Jiří Magál, Milan Šperl, Aleš Razým, Kamila Rajdlová a Ivana Janečková. V dějišti mistrovství světa v roce 2001 absolvují o víkendu závody Světového poháru také skokané a závodníci v severské kombinaci.

Reklama

Související témata: