Hlavní obsah

Snowboardisté na univerziádě ničí prkna na kamenech. Místo nejrychlejších vybírají ta na odpis

PRAHA/ERZURUM

Nevěřili svým očím. České snowboardisty a akrobatické lyžaře na univerziádě v Turecku přivítal v areálu Palandöken místo tratí vysypaných bělostným sněhem kamenolom. A reprezentanti řeší nečekaný problém: místo, aby pro boje o medaile vybírali nejlepší prkna a lyže, hledají taková, která mohou na šíleném terénu oddělat.

Foto: Marek Jelínek

Kamenolom na tratích v areálu Palandöken, kde budou o medaile ze zimní univerziády bojovat snowbaordisté a akrobatičtí lyžaři.

Článek

„Trať je plná kamínků a víme, že se prkno zničí a už se na něm nebude moct dál závodit na vrcholných závodech,“ láteřil trenér snowboardkrosařů Marek Jelínek. Problém v Palandökenu, který leží ve výšce přes 3000 metrů, souvisí s největším nedostatkem sněhu za poslední desítky let. „I místní jsou překvapení, jak málo sněhu tady je. To se podepsalo i na tratích, které nejsou pro takové závodění připravené,“ popsal Jelínek.

Zarážející je, že organizátoři nebyli schopni reagovat na nepřízeň počasí výrobou umělého sněhu. V areálu je totiž na padesát (!) sněhových děl. Jenže funguje jen jedno. „V jedné části totiž nemají elektřinu a v druhé zase vodu, kterou by do děl nahnali. Prostě typické Turecko. Všude velkých chaos,“ pokrčil rameny nepřekvapený Jelínek, který zná turecké prostředí velmi dobře: coby kaskadér zde totiž téměř rok točil film a seriál.

Ostatní servis – bydlení a stravování - si ale čeští závodníci pochvalují. „Naštěstí jsme dostali pokoje s evropskými záchody, takže jsme si oddychli. Je to na úrovni olympiády ve Vancouveru. Jídla je dostatek a ve velkém výběru, takže by si každý měl najít to své, protože chutě jsou jiné, než známe z Česka,“ dodal trenér českých snowboardkrosařů.

Univerziáda začíná dnes, na kamení v areálu Palandöken se představí jako první právě snowboardkrosaři, které v pátek čekají první tréninky.

Reklama

Související témata: