Hlavní obsah

Štafetu biatlonistů na MS vyhráli Norové, Češi byli desátí

Štafetový závod biatlonistů na mistrovství světa v Chanty Mansijsku vyhrálo favorizované Norsko. Česká čtveřice ve složení Jaroslav Soukup, Zdeněk Vítek, Ondřej Moravec a Michal Šlesingr obsadila stejně jako na minulém šampionátu v Pchjongčchangu v roce 2009 desátou pozici.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Norský biatlonista Tarjei Bö finišuje do cíle během štafetového závodu na mistrovství světa v Chanty Mansijsku.

Článek

Češi začátkem roku ve stejném složení, pouze s přehozenými prvními dvěma úseky, překvapili druhým místem v závodě Světového poháru v Oberhofu, dnes ale medailové příčky neatakovali. Sice nemuseli ani jednou na trestný okruh, třináct dobíjení je však stálo hodně času.

Největší ztrátu nabral na třetím úseku Moravec, jenž dvakrát dobíjel při obou střelbách a klesl na 13. pozici se ztrátou 2:22 minuty. "Ondra vůbec nedokázal navázat na svoje vystoupení ze smíšených štafet, kde dobře běžel i výborně střílel. Dnes se mu nepovedlo ani jedno," uvedl kouč Ondřej Rybář.

Nejlepšímu českému biatlonistovi Šlesingrovi se nakonec podařilo odstup zredukovat a finišoval na 10. místě minutu a půl za vítězi. "Chtěli jsme víc, mnohem víc. Mysleli jsme minimálně na šestou pozici. Abychom ve štafetě uspěli, potřebujeme vyrovnaný výkon celého týmu. To se nám dnes nepodařilo," povzdechl si Rybář.

Norové navázali na své triumfy z loňských olympijských her a Pchjongčchangu. Za vítězstvím směřovali už po prvním úseku, v němž všem ujel fenomenální Ole Einar Björndalen, který tak udělal maximum pro zisk svého šestnáctého světového zlata v kariéře.

Vítěz vytrvalostního závodu Tarjei Bö dovezl Nory do cíle s náskokem 13,4 sekundy před domácími Rusy, třetí byla Ukrajina.

Mistrovství světa v biatlonu v Chanty Mansijsku (Rusko) - štafeta mužů 4x7,5 km:
1. Norsko (Björndalen, Os, Svendsen, Bö) 1:16:13,9 (2 tr. okruhy+10 dobíjení), 2. Rusko (Šipulin, Usťjugov, Maximov, Čerezov) -13,4 (0+8), 3. Ukrajina (Bilaněnko, Deryzemlja, Semjonov, Sedněv) -28,4 (0+10), 4. Švédsko -31,8 (0+15), 5. Itálie -38,1 (1+11), 6. USA -38,1 (0+14), 7. Německo -51,4 (3+16), 8. Slovinsko -1:09,0 (1+7), 9. Rakousko -1:17,9 (1+10), 10. Česko (Soukup, Vítek, Moravec, Šlesingr) -1:30,9 (0+13).

Reklama

Související témata: