Hlavní obsah

Olympijský šampion je na dně. Místo na MS jede domů a řeší, co bude dál

Patří k vůbec nejúspěšnějším v historii svého sportu. Skokan na lyžích Simon Ammann vybojoval čtyři olympijská zlata a má tituly z mistrovství světa ve skocích i letech. Jenže aktuální rozpoložení fenomenálního borce má k podobným výšinám propastně daleko. Na úvod sezony je totálně z formy, což ohrožuje pokračování jeho skvělé kariéry.

Foto: Sport.cz

Simon Ammann v Nižním Tagilu.

Článek

Švýcarský sympaťák přezdívaný Harry Potter po pěti závodech z úvodu sezony ve Wisle, Ruce a Nižním Tagilu nemá na svém kontě ve Světovém poháru jediný bod.

„Snažím se posunout svoji úroveň, ale kroky jsou jen velmi postupné," povzdechl si na Instagramu po kvalifikaci v Nižním Tagilu.

Špatné výsledky překvapily i kouče Martina Künzleho. I on doufal, že se legendě skokanských můstků podaří před blížícím se koncem kariéry 39letého závodníka vyladit výkonnost lépe.

Foto: Sport.cz

Skokan na lyžích Simon Ammann formu z minulých let zatím marně hledá

Zatímco Ammannovi krajané a zbytek světové špičky míří na MS v letech do Planice, on sám se vrátil domů, kde hodlá zkusit zapracovat na své formě, zachránit sezonu a také šance na účast na olympiádě v Pekingu 2022.

Rodák z Grabsu zažívá jisté déjà vu. Před dvěma roky rovněž po bídném začátku sezony přestal doufat v zázraky, na čas kolotoč Světového poháru opustil a věnoval se tréninku či vylaďování svého nastavení. A tehdy se mu strategie vyplatila.

V dubnu 2019 pak doplachtil na MS v letech v Planici ke 243 metrům. A jen proto, že si sáhl rukou do sněhu, není tento výkon uznán jako švýcarský rekord. Tehdy skončil šestý a zatím naposledy nakoukl do Top 10 na elitní úrovni.

„Moje motivace a radost ze skoků jsou nezlomné. Po něčem takovém chcete zase víc," radoval se tehdy. Podaří se mu znovu podobný zvrat zvládnout? I kouč Künzle má jasno: „Hodit teď frustrovaně lyže do kouta, to nepřipadá v úvahu."

Reklama