Hlavní obsah

Skikrosař Kraus chce opět vítězit. Pomoci mu má i startovací brána za 200 tisíc

Už dvě sezóny nevyhrál žádný závod Světového poháru. A na to není skikrosař Tomáš Kraus zvyklý. Proto v sedmatřiceti letech čtyřnásobný vítěz celého seriálu vsadí v nadcházející sezóně na řadu novinek. „Tahle sezóna je pro zkoušení ideální, pak už začne dvouletý olympijský cyklus," vysvětluje lyžař.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Kraus si pořídil novou startovací bránu.

Článek

Co všechno měníte?

Týká se to předzávodního soustředění i samotných jízd, také jsem přidal pár věcí do letního tréninku, pořídil si novou startovací bránu, trávil víc času na společných soustředěních… Mohlo by to posunout závodění o něco dál.

Co se dá vylepšit v předzávodním soustředění?

Těžko se to vysvětluje, prostě někdy se cítíte líp, jindy hůř a já dělám všechno pro to, abych se při závodech cítil lépe a myšlenky mě nerozptylovaly od výkonu.

Jak na tom pracujete?

Různými cvičeními, každý den tomu věnuju 40 minut, něco na způsob meditace. Ale nechci o tom moc prozrazovat.

Jak nákladnou záležitostí je nová startovací brána?

Stojí skoro osm tisíc euro (přes 200 000 Kč). Je stejná jako při Světových pohárech, což je velký posun, protože každá kopie má své mouchy.

Tomáš Kraus se chce vrátit na první místa.foto: Právo

Starty byly vždy vaší doménou. Cítil jste, že teď už při nich tolik nezískáváte?

Jak jsem vyčníval, najednou jsem byl už jen v řadě těch nejlepších. Každý hledá rezervy, kde může, a není prostor někde zůstávat pozadu. Tuhle bránu má každý velký tým, my to pořád odkládali, ale už to dál nešlo.

Jak často jste s českým týmem přes léto trénoval vy?

Měli jsme každý měsíc jedno soustředění ve Velichovkách, dobře jsme zapracovali na fyzičce. S Petrem Takačem jsme dělali posilovací cviky, které jsem předtím neznal. Jsou to maličkosti, ale i ty můžou znamenat rozhodující krok.

Měnil jste i své závodní vybavení?

Zásadněji ne. Lyže mají standardní kvalitu, co v minulých letech. Jsou tam inovace, cítím se na nich lépe, než vloni, ale nebude to takový skok, aby mě někam výrazně posunul.

Bude nová sezóna bez mistrovství světa či olympiády pro vás odpočinkovější?

Je to ideální čas na zkoušení, ale na pár závodů se chci připravit tak, abych je vyhrál. Bylo by příjemné se zase na to první místo vrátit. Druhá místa jsou taky fajn, ale já si chci zopáknout radost z vítězství.

Máte zprávy, jestli vám přibudou nějací noví soupeři?

Nemám. Vždycky se tři čtyři noví objeví, ale to bych teď jen spekuloval. Vloni se ze začátku na stupních pár nových jmen objevilo, ale ke konci sezóny už to bylo zase ve starých kolejích. Já to ale tolik neřeším, kdyby přišel někdo s něčím novým, zkusím se toho chytit, ale jinak se soustředím na sebe.

Reklama