Hlavní obsah

Šlesingr: Moje střelba byla jen parodií na biatlon

Nejhorší umístění za posledních pět let ve Světovém poháru přinesl české biatlonové jedničce Michalu Šlesingrovi závod na 20 km v Novém Městě na Moravě. „Těžko si vybavuji, kdy naposledy jsem skončil takhle vzadu, a sedm chyb na střelnici, to jsem snad neměl ještě nikdy,“ říkal hodně zklamaně 28letý reprezentant, který obsadil až 75. příčku.

Foto: Petr Horník, Právo

Český biatlonista Michal Šlesingr

Článek

Máte nějaké vysvětlení, co se s vámi dělo?

Byl jsem neuvěřitelně špatný, a co jsem tady předvedl na střelnici, to nemělo s biatlonem vůbec nic společného. Řeknu vše jednou větou, jsem ze sebe docela znechucený.

Jak překousnete zklamání?

Brečet kvůli tomu nebudu, i když pláč by si to možná asi zasloužilo. Především to, jak jsem vyhořel ve střelbě.

Nedokázal jste se vyrovnat s točícím se větrem na střelnici?

Je fakt, že hned při první položce jsem včas nezareagoval na změnu větru a málo si cvaknul. Byly z toho tři chyby, a jak to špatně začalo, tak to stejně zle i pokračovalo. Podmínky ale rozhodně nebyly takové, abych na střelnici nechal sedm minut.

Český biatlonista Michal Šlesingr na trati v Novém Městě na Moravěfoto: Právo/Petr Horník

Nerozhodil vás i pád hned při prvním sjezdu?

Nemyslím. Ještě jsem si po příjezdu na střelbu kontroloval dioptr, byl čistý a nepoškozený. Závod jsem nechal na střelnici, a kdybych vám měl říkat slova, která mě v souvislosti s mým výkonem napadají, neměla by seriózní média vůbec co psát a v televizi nebo rádiu by mě museli vypípat.

Co s vámi udělalo domácí prostředí?

Asi jsem tu tíhu neunesl. Předem bych si nemyslel, že by se to na mě mohlo takhle promítnout. Fanoušci mě ale hnali a musel jsem se hodně hlídat, abych to nepřepálil. Nechci se ale vymlouvat, sám si můžu za to, že jsem se brzy vysekal a pak předvedl tu parodii na biatlonovou střelbu.

Český biatlonista Michal Šlesingr na trati v Novém Městě na Moravěfoto: Právo/Petr Horník

Může vám i takto negativní zkušenost nějak pomoci?

Snad ano. Asi mně taková zkušenost s vrcholným závodem doma chyběla. Určitě je dobré vybrat si to teď než za rok při mistrovství světa.

Je recept, jak se psychicky srovnat do sobotního sprintu?

Možná bych se měl zeptat těch úspěšnějších, ale těch je tentokrát tolik, že nevím, jestli bych všechny obešel. Musím tenhle závod hodit za hlavu a jet úplně jinak.

Reklama